Novo naselje na okupiranom Golanu zvat će se Ramat Trump

Donald Trump je priznao Golan, koji je Izrael osvojio u ratu 1967. godine od Sirije i kasnije anektirao (Arhiva)

Izraelska vlada sastat će se u nedelju na Golanskoj visoravni da glasa o imenu novog naselja koje će se izgraditi u znak zahvalnosti predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trumpu što je priznao suverenitet Izraela nad tom okupiranom teritorijom.

Trump je priznao Golan, koji je Izrael osvojio u ratu 1967. godine od Sirije i kasnije anektirao.

Ujedinjene nacije nikada nisu priznale aneksiju i smatraju Golansku visoravan okupiranom teritorijom.

Glasanje je najavio kabinet premijera Izraela u saopštenju u kojem je navedeno da će se tom prilikom ministri zahvaliti Trumpu za priznanje izraelskog suvereniteta.

Izraelski mediji navode da će se novo naselje zvati Ramat Trump i da će biti izgrađeno na sjevernom dijelu Golana.

Naseljenici žive u 33 naselja

Oko 18.000 sirijskih Druza, od kojih većina odbija izraelsko državljanstvo, još uvijek živi na Golanu gdje takođe naselilo 20.000 jevrejskih naseljenika, navodi AFP.

Naseljenici žive u 33 naselja.

„U znak priznanja radu 45. predsjednika SAD-a, predsednika Donalda Trumpa za državu Izrael u mnogim oblastima i izražavajući zahvalnost za američko priznanje Jerusalema kao glavnog grada Izraela i priznanje izraelskog suvereniteta nad Golanskom visoravni koje je predvodio predsjednik Donald Trump, odlučeno je da se podstakne osnivanje nove stambene zajednice na Golanskoj visoravni koje se zove Ramat Trump“, navedeno je u saopštenju kabineta izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Sjednici izraelske vlade na Golanu prisustovat će i ambasador SAD u Izraelu David Friedman, koji je prije nekoliko dana izazvao velike kritike palestinskih zvaničnika rekavši da Izrael ima pravo anektirati dio okupirane Zapadne obale.

Izvor: Agencije