Novinaru Al Jazeere 11. put produžen pritvor

Egipat optužuje Husseina za 'huškanje protiv državnih institucija i prenošenje lažnih vijesti s ciljem širenja haosa' (Al Jazeera)

Egipatske vlasti produžile su pritvor novinaru Al Jazeere Mahmoudu Husseinu 11. put, 405 dana nakon što je uhapšen u Kairu na osnovu lažnih optužbi.

Husseina su egipatske vlasti zadržale, ispitivale i uhapsile 20. decembra 2016. nakon što je doputovao na odmor s porodicom.

Pet dana nakon hapšenja egipatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova optužilo ga je za širenje “lažnih vijesti i primanja novčanih sredstava od inozemnih vlasti kako bi štetio reputaciji zemlje”.

Otkad je uhapšen, Hussein je nekoliko mjeseci proveo u samici, a uskraćena su mu medicinska, ljudska i zakonska prava. Istovremeno, protiv njega nije formalno podignuta optužnica.

U subotu, 27. januara, egipatske vlasti samovoljno su odlučile produžiti pritvor za 45 dana.

Al Jazeera je osudila produženje pritvora i negirala sve optužbe upućene novinaru, pozivajući na njegovo neposredno i bezuvjetno puštanje na slobodu.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava i slobode medija također su osudile Husseinovo pritvaranje, a porodica kaže da se njegovo stanje pogoršalo nakon što je slomio ruku tokom boravka u zatvoru.

Ranija hapšenja

Hussein nije prvi novinar Al Jazeere koji je u Egiptu uhapšen na osnovu lažnih optužbi.

Egipatske vlasti proteklih su godina uhapsile nekoliko zaposlenika Al Jazeere, što je dovelo do zabrinutosti u vezi sa slobodom medija u toj zemlji.

U maju je sud u Kairu preporučio smrtnu kaznu za Ibrahima Helala i Alu Omara Mohameda Sablana, koje je optužio u odsustvu za ugrožavanje državne sigurnosti.

Al Jazeerini novinari Baher Mohamed, Mohamed Fahmy i Peter Greste, te nekoliko drugih kolega izvan države optuženi su za širenje “lažnih vijesti” tokom izvještavanja o demonstracijama protiv vojnog svrgavanja tadašnjeg predsjednika Mohameda Mursija 2013, kada su smješteni u zatvor.

Baher Mohamed i Mohamed Fahmy proveli su 437 dana u zatvoru prije nego što su pušteni. Greste je u zatvoru proveo više od godine.

Izvor: Al Jazeera