Novinari traže ostavke iz vrha Makedonije

Kažu da, bez obzira na to ko je prisluškivanje naručio, institucije od kojih traže ostavke nisu spriječile brutalno kršenje ustavnih i ljudskih prava (Al Jazeera)

Udruženje novinara Makedonije zatražila je ostavke premijera, ministrice unutrašnjih poslova i direktora Uprave za sigurnost i protivobavještajne poslove zbog afere prisluškivanja.

Kažu kako, bez obzira na to ko je prisluškivanje naručio, institucije od kojih traže ostavke nisu spriječile brutalno kršenje ustavnih i ljudskih prava.

“Objavljeni razgovori ministara i Vladinih funkcionera s vlasnicima medija i urednika potvrdili su ranije stavove Udruženja, koji su javno saopćavani proteklih godina, kako mediji u Makedoniji nisu slobodni i kako su taoci interesa vlasti i njihovih vlasnika”, kazao je predsjednik Udruženja Naser Selmani.

Poziv na ostavke stigao je dan nakon što je opozicioni Socijaldemokratski savez Makedonije objavio nove snimke, ovaj put navodnih razgovora zvaničnika i novinara.

U njima se, među ostalim, spominje da je vlast potkupljivala medije i novinare.

Nova prijava

Iz SDSM-a su podnijeli još jednu krivičnu prijavu protiv makedonskog premijera Nikole Grievskog.

Već su ga ranije prijavili zbog navodnog prisluškivanja građana.

“Socijaldemokratski savez je Osnovnom javnom tužilaštvu podnio krivičnu prijavu protiv Nikole Gruevskog za počinjeno krivično djelo odavanje službene tajne. Gruevski je na jučerašnjoj konferenciji za novinare iznio informacije koje ukazuju na to da je policija pratila predsjednika SDSM-a po posebnim istražnim mjerama i ove podatke je iznio u javnosti”, rekao je Oliver Spasov iz ove stranke.

I Evropska federacija novinara izrazila je zabrinutost zbog optužbe za masovni i neovlašteni nadzora novinara i građana.

Pozvali su Tužilaštvo da prouči objavljene materijale o prisluškivanju novinara i pokrene odgovarajuće postupke.

Izvor: Al Jazeera i agencije