Novinari povrijeđeni tokom protesta u Skoplju

Ispred Sobranja pročitan je proglas u kojem se traži da se očuva jedinstvena država i onemoguće promjene Ustava (Al Jazeera)

Nekoliko hiljada osoba drugi dan zaredom demonstrira na ulicama Skoplja za, kako navode, odbranu unitarnog karaktera zemlje i očuvanje ustavnog imena Republika Makedonija, a večeras je napadnuto i povrijeđeno dvoje novinara lokalnog medija. Njihova oprema je uništena.

Inicijativa „Za zajedničku Makedoniju“ i pristalice do sada vladajuće stranke VMRO-DPMNE pozvali su pristalice na ulice zbog, navode, dogovora čelnika opozicionog SDSM-a o platformi koja predviđa da albanski jezik postane drugi službeni jezik u državi, što, ističu, šteti interesima makedonskog naroda.

Organizatori protesta su uvjereni kako će to voditi ka federalizaciji i kantonizaciji zemlje, te kako bi provođenje tog ugovora trajno promijenilo karakter Makedonije.

Iz Socijaldemokratskog saveza Makedonije demantirali su ove informacije i potvrdili kako je dogovorena šira upotreba albanskog jezika, ali u okvirima Ustava.

Napad kod Sobranja

Učesnici protesta koji se večeras održava u Skoplju napali su ekipu makedonskog portala A1, a dvojica novinara su povrijeđena.

Napad se odigrao u blizini zgrade Sobranja, a tom prilikom oštećena je i njihova kamera.

Povrijeđeni novinari prevezeni su u Urgentni centar. Detalji incidenta za sada nisu poznati.

Ispred Sobranja pročitan je proglas u kojem se traži da se očuva jedinstvena država i onemoguće promjene ustava, prenosi agencija MIA.

Građani u organizaciji Civilne inicijative „Za zajedničku Makedoniju“ okupili su se i u Kičevu, Štipu i Prilepu.

Organizatori kažu kako se protesti održavaju s ciljem očuvanja jedinstvene države.

Prijetnje novom krizom

Na jučerašnjem protestu u Skoplju poručeno je kako će se građani okupljati svakog dana s namjerom da onemoguće promjenu Ustava.

Ovi protesti prijete da Makedoniju uvedu u novu političku krizu.

U Makedoniji su 11. decembra prošle godine održani vanredni parlamentarni izbori, da zemlju izvuku iz gotovo dvoipogodišnje političke krize.

Novi protesti dolaze nakon što je zahtjev za dobijanje mandata za sastav nove vlade predsjedniku Ðorgu Ivanovu predao predsjednik opozicionog SDSM-a Zoran Zaev, a nakon što je uz podršku albanskih partija DUI i Besa osigurao 67 poslaničkih mandata u Parlamentu, šest više od neophodnog broja.

Davanje mandata za sastav nove vlade Zaevu od Ivanova su tražili evropski komesar Johannes Hahn i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Izvor: Al Jazeera i agencije