Novinari ‘Politikena’ neće putovati avionima zbog klimatskih promjena

Avion, Zrakoplov
Međunarodna asocijacija za zračni promet kaže da se aviosaobraćaj neće vratiti na nivo od prije krize do 2023. godine (Reuters)

Novinari i ostalo osoblje danskog lista Politiken više neće putovati zrakoplovima na domaćim linijama, osim u slučaju krajnje nužde, jer time žele dati doprinos smanjenju emisije ugljikova dioksida.

Zaposlenici Politikena u Danskoj će putovati jedino vlakovima i autobusima, objavio je u nedjelju glavni urednik Christian Jensen, prenosi Hina. 

Emisije ugljikova dioksida, koje su rezultat međunarodnih letova, list će nadoknaditi prilozima klimatskim inicijativama. 

Također, jedan od kriterija za putovanje na novinarske zadatke u inozemstvo ubuduće će biti njegov utjecaj na klimu, dodao je Jensen. 

Reduciranje izvještavanja iz prekomorskih zemalja

Novinari Politikena odsad će se usredotočiti na zadatke u Danskoj, Skandinaviji i sjevernoj Europi, do kojih se može stići javnim prijevozom.

Izvještavanje iz prekomorskih zemalja bit će znatno reducirano, a međunarodna putovanja zrakoplovom svesti će se na minimum.

Jensen je naveo da istraživanja javnog mišljenja u Danskoj pokazuju da su klimatske promjene najvažnije pitanje za birače uoči parlamentarnih izbora ove godine, prenosi Beta.

Politiken, osnovan 1884. godine, jedna je od tri vodeće danske novine.

Izvor: Agencije