Oglasi

Novinari: OSA mora odgovoriti na Dodikove tvrdnje

Predsjedavajući Predsjedništva BiH tvrdi da Obavještano-sigurnosna agencija BiH prati, prisluškuje i usmjerava novinare i medijske kuće radi inkriminacije politički nepodobnih ljudi.
Reagirali su Udruženje BH novinari, Linija za pomoć novinarima i Vijeće za štampu i online medijeAl Jazeera - Ilustracija

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima zatražili su od Obavještano-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine hitno i javno očitovanje povodom tvrdnji predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika o prisluškivanju novinara deset medijskih kuća iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske.

Navode da je Dodik na konferenciji za medije ustvrdio da OSA "prati, prisluškuje i usmjerava" novinare i medijske kuće radi "inkriminacije politički nepodobnih ljudi", te je takvu tvrdnju potkrijepio protokolarnim brojem naredbe agencije (broja 05/1-4-1547/19), na osnovu koje se, navodno, vrši prisluškivanje.

Upravni odbor BH novinara izrazio je zabrinutost zbog tog ataka na medijske slobode u Bosni i Hercegovini i susjednim državama, kao i ugrožavanja sigurnosti novinara i zloupotrebe medija u politčke i druge, zakonom zabranjene svrhe.

BH novinari traže istragu

Ističu da su praćenje, prisluškivanje i nadziranje novinara i medija nedopustivi u demokratskim društvima, ali i nespojivi sa zaštitom profesionalnog integriteta novinara i medija.

Upravni odbor BH novinara zahtijeva hitnu reakciju, ne samo agencije OSA, već i Tužiteljstva Bosne i Hercegovine i Zajedničke komisije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za nadzor rada sigurnosnih agencija u ovoj zemlji, kao i provedbu istrage i poduzimanje sankcja prema svima koji institucionalno ili personalno stoje iza tog čina.

Ujedno, BH novinari i Linija za pomoć novinarima traže reagiranje nadležnih međunarodnih organizacija i institucija na najnoviji slučaj kršenje medijskih sloboda u Bosni i Hercegovini i regiji, priopćeno je iz Udruženja.

Zabrinutost Vijeća za štampu

Oglasio se i Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini, uzrazivši zabrinutost zbog Dodikovih navoda.

"U ime svojih članova, štampanih i online medija, Upravni odbor Vijeća zahtjeva hitnu istragu i provjeru informacije od Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a također i javno izjašnjenje OSA-e o imenovanom protokolarnom dokumentu i njegovom navodnom sadržaju. Čak i u ovom momentu, kada je izrečena izjava o prisluškivanju i namjeri stavljanja medija pod kontrolu u svrhe političke manipulacije još uvijek neprovjerena, preveliki je pritisak i uznemirenje ne samo na prozvane medije, već i na cjelokupnu medijsku zajednicu", navodi se u priopćenju.

U Vijeću ocjenjuju da je prisluškivanje i nadziranje medija, s namjerom manipuliranja novinarima, teško ugrožavanje slobode medijskog izvještavanja, gušenje slobode riječi i zastrašivanje novinara.

Metode apsolutno nedopustive

Naglašava se da su te metode apsolutno nedopustive u demokraciji te ocjenjuje da se zbog toga te informacije o navodnoj zloupotrebi moći OSA-e u odnosu na medije moraju hitno provjeriti i ispitati.

"U cilju zaštite svojih članova, štampanih i online medija, i štiteći demokratska prava novinara da slobodno i sigurno izvještavaju u interesu javnosti, Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije očekuje odgovore na pitanja da li takva naredba za prisluškivanjem i nadziranjem medija zbilja postoji i ko je i zašto to naredio? Medijska zajednica neće pristati na takve pritiske i ucjene", zaključuje se u priopćenju Vijeća.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.