Novinari iz Srbije osudili napade na reportera HRT-a

Reporter HRT-a izvijestio je da se protestuje i zbog loše ekonomske situacije, ali i zbog medijskog mraka u Srbiji (Tanjug)

Medijska koalicija oštro je osudila prozivke i medijski progon kojem je izložen reporter hrvatske državne televizije HRT Dragan Nikolić zbog izveštavanja sa protesta “Jedan od pet miliona”, održanog protekle subote u Beogradu.

Medijska koalicija ocenjuje da se neprimerenim reagovanjem na objektivno izveštavanje i prebrojavanjem krvnih zrnaca vraća u devedesete godine, kada su, osim domaćih nezavisnih novinara i drugih slobodnih ljudi koji se nisu libili da se ne slože sa vlastima, na meti bili i strani novinari koji su zbog posla koji su radili nazivani janjičarima, mudžahedinima, ustašama, plaćenicima i srbomrscima, a neki od njih čak i proterivani iz Srbije.

Apelovali su na sve medije da prestanu sa praksom prozivanja novinara koji ne dele njihovo neprofesionalno opredeljenje i na političare da se obuzdaju od pravljenja ambijenta u kojem su takvi ispadi provladinih medija – dobrodošli.

Iz koalicije su podsetili da je najpre ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović “posle prebrojavanja učesnika protesta”, na vanrednoj konferenciji za medije, ocenio da mu je posebno zanimljiv način na koji je sa tog skupa izveštavao HRT.

Stefanović: HRT samo što nije pozvao na rušenje vlasti u Srbiji

“HRT-u je bilo važno da kaže da izveštava iz grotla građanskih protesta, samo što nisu pozvali na rušenje vlasti u Srbiji. Takav način izveštavanja je sve samo ne profesionalan”, podsećaju iz medijske koalicije na Stefanovićeve reči uz njegove navode da, “kad se setite da je na HRT-u promovisana knjiga Radni logor Jasenovac, onda je sve jasno”.

Kako se dodaje, nezadovoljstvo izveštavanjem HRT-a na sebi svojstven način demonstrirao je i prodržavni tabloid Informer, koji je pod bombastičnim naslovom “DUŠA PRODANA: pokatoličeni Srbin euforično izveštavao za HRT sa Đilasovih protesta u Beogradu i najavio početak revolucije” o novinaru HRT-a objavio da je “srbomrzac srpske krvi koji se ističe antisrpskim stavovima, a što mu je omogućilo da napravi ‘ozbiljnu’ medijsku karijeru i od običnog sportskog novinara postane politički izveštač. Kvalifikacije za to mu nisu bile neophodne. Dovoljno je bilo što mrzi svoj narod.”

Iz Medijske koalicije navode da je reporter HRT-a sa ulica Beograda javio da je na protestu bilo približno 40.000 učesnika.

Podsetio je da je povod za proteste napad na čelnika Levice Srbije Borka Stefanovića u Kruševcu, ali i zahtev za otkrivanje imena nalogodavca ubistva jednog od vođa kosovskih Srba Olivera Ivanovića, kao i ko napada novinare.

Rekao je još da se protestuje i zbog loše ekonomske situacije, ali i zbog medijskog mraka i izvestio da su svi mediji pod kontrolom režima osim “jednog dnevnog lista, jednog tjednika, jedne komercijalne televizije i internetskog prostora, koji se ne može kontrolirati”.

Izvor: Agencije