Novinari iz Srbije dali podršku Al Jazeeri

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine smatraju da zahtjevi pojedinih država da se ugasi medijska mreža Al Jazeera, uključujući tu i balkanski regionalni program, “predstavljaju ozbiljan udarac za medijske slobode i medijski pluralizam u regionu, ali i širom sveta”.

Dvije novinarske asocijacije se “oštro protive mogućnosti da državni aparati i političari odlučuju koji mediji smeju, a koji ne da postoje, i solidarno stoje uz svoje kolege sa Al Jazeere, čiji rad visoko vrednuju”.

“Regionalna Al Jazeera svojom profesionalnošću kvalifikovala se među najpouzdanije i najrelevantnije medije u zemljama bivše Jugoslavije, koje generalno – neke manje, neke više – imaju problema sa medijskim slobodama i medijskim pluralizmom. 

U Srbiji, u kontekstu medijskog mraka i progona slobode mišljenja i izražavanja, Al Jazeera je jedan od izuzetno retkih elektronskih medija na kojima građani mogu da čuju i kritičke stavove o vlasti”, naveli su Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine.

I BH novinari stali uz Al Jazeeru

Prethodno je i Udruženje/udruga BH novinari osudilo zahtjeve Saudijske Arabije i drugih arapskih država za gašenje mreže Al Jazeere, uključujući i redakciju regionalnog programa Al Jazeera Balkans, sa sjedištem u Sarajevu.

BH novinari protive se svakom obliku cenzure i miješanja bilo koje države u medijske sadržaje i neovisnost uredničke politike.

“Takvim postupcima se na najdirektniji način ugrožava pravo građana na slobodan pristup informacijama iz različitih medijskih izvora, te sužava prostor za javnu političku debatu o pitanjima od značaja za javnost, ne samo u arapskim državama, već i u cijelom svijetu”, navodi ta profesionalna udruga.

Solidarnost s kolegama

BH novinari izražavaju solidarnost s novinarima i svim drugim uposlenicima Al Jazeere Balkans, snažno podržavajući njihove zahtjeve za sprečavanje gašenja mreže Al Jazeera u Kataru, kao i njenih televizijskih članica u cijelom svijetu.

Istovremeno, BH novinari pozivaju Međunarodnu federaciju novinara (IFJ) sa sjedištem u Bruxellesu, kao i sve druge organizacije posvećene zaštiti slobode medija da se solidarno uključe u podršku novinarima i medijskim djelatnicima Al Jazeere, te da iskoriste legitimna sredstva i zakonske mogućnosti za sprječavanje brutalnog gašenja ovog medija.

Saudijska Arabija i druge zemlje koje su prekinule veze s Katarom objavile su popis zahtjeva za okončanje krize, među kojima je i gašenje mreže Al Jazeera.

Izvor: Al Jazeera i agencije