Novinari iz cijelog svijeta brane Juliana Assangea

Četrdesetosmogodišnji Assange u SAD-u je optužen po 18 tačaka, uključujući zavjeru hakiranjem računara vlade i kršenja zakona o špijunaži (Reuters)

Novinari iz cijelog svijeta stali su u odbranu osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea i pozvali na potpisivanje peticije protiv njegovog izručenja Sjedinjenim Američkim Državama, objavila je inicijativa “Speak up for Assange” koja je u dvije sedmice prikupila 900 potpisa novinara iz 89 zemalja. 

“Napokon mi je sinulo da sam bio zaslijepljen propagandom i da su Assangea cijelo vrijeme klevetali kako bi se odvratila pažnja od zločina koje je razotkrio”, rekao je Specijalni istražitelj UN-a za mučenje, Nils Melzer koji je istraživao njegov slučaj, prenosi Hina. 

“Jednom kad je dehumaniziran kroz izolaciju, porugu i sramoćenje, baš kao što su vještice nekad spaljivane na lomači, bilo ga je lako lišiti temeljnih ljudskih prava bez izazivanja javnog bijesa širom svijeta”, dodao je Melzer.  

Optužen po 18 tačaka

Upozorio je da bi se njegovim izručenjem SAD-u “postavio pravni presedan koji bi se ubuduće mogao primjenjivati na otkrića Guardiana, New Yorka Timesa i ABC Newsa.”

Četrdesetosmogodišnji Assange u SAD-u je optužen po 18 tačaka, uključujući zavjeru hakiranjem računara vlade i kršenja zakona o špijunaži. Ako bude osuđen u zatvoru bi mogao provesti nekoliko desetljeća. 

Njegovi advokati u Velikoj Britaniji u četvrtak su rekli da Assange ne može biti izručen iz Britanije Sjedinjenim Državama jer sporazum između tih dviju zemalja brani izručenje za političkih krivičnih djela.

Heroj za pristalice, opasna ličnost za kritičare

Australski državljanin Assange proslavio se početkom 2010. kad je WikiLeaks objavio tajni američki vojni videosnimak napada iz 2007. u kojem su helikopteri Apache u Bagdadu ubili nekoliko desetaka ljudi, uključujući dva zaposlenika agencije Reuters. 

Pristalice ga smatraju herojem koji otkriva zloupotrebu moći modernih država i simbolom slobode govora. 

Kritičari pak tvrde da je on opasna ličnost koja u dogovoru s Rusijom pokušava potkopati zapad i američku sigurnost, te ga ne smatraju novinarom. 

Izvor: Agencije