Novinari Bijele kuće: Trump ohrabruje nasilje protiv reportera

Svaki tip koji pokuša srušiti drugoga na pod ... moj je tip, rekao je Donald Trump novinarima (EPA)

Američki predsednik podstiče nasilje protiv novinara, tvrdi Udruženje dopisnika iz Bele kuće, nakon što je Donald Trump pohvalio kongresmena koji je pokušao da sruši na pod reportera.

Trump je u četvrtak pohvalio američkog kongresmena iz Montane koji je pokušao da sruši na pod reportera za vreme kampanje za izbore 2017. godine.

“Svi Amerikanci trebalo bbi da odbace predsednikovu pohvalu koju je izrekao komentarišući napad na novinara koji je radio svoj posao, zaštićen Ustavom”, rekao je predsednik tog udruženja.

Gianforte priznao krivicu za napad

Kongresmen Greg Gianforte, koji se kratko obratio na skupu s Trumpom 2017. godine, mora raditi za opšte dobro, u sklopu kazne za napad na Bena Jacobsa, dopisnika britanskoga lista The Guardian, 24. maja 2017. godine, dan pre posebnih izbora za jedino kongresno mesto iz Montane.

“Svaki tip koji pokuša srušiti drugoga na pod … moj je tip”, rekao je Trump novinarima na skupu, dodajući da je najpre bio zabrinut da bi incident mogao da naškodi Gianforteovoj kampanji.

“Rekao sam: ‘Oh, to je strašno, izgubiće izbore…’ Tada sam rekao: ‘Pa, pričekajmo trenutak, znam Montanu prilično dobro, mislim da bi mu to moglo pomoći…’, I jeste”, kazao je Trump.

Gianforte, koji je pobedio na izborima, izjasnio se krivim zbog napada na reportera.

Izvor: Agencije