Novinari Al Jazeere preživjeli zračni udar u Siriji

Trenutak zračnog udara u blizini ekipe Al Jazeere

Tim Al Jazeere u Siriji je jedva izbjegao zračni udar, za koji se sumnja da su ga izveli ruski avioni, kada je ekipa snimala posljedice prethodnih zračnih udara u sjevernom predgrađu Idliba.

Novinari nisu povrijeđeni tokom napada u subotu, ali je jedan član lokalnog spasilačkog tima poginuo, a drugi je ranjen.

Novinar Al Jazeere Adham Abu Husam je kazao da je ekipa bila u gradu Ihsimu, odakle su izvještavali o žrtvama i uništenjima prouzrokovanim tokom dva zračna udara u tom području.

Do trećeg udara je došlo u trenutku kada je ekipa stigla na lice mjesta, a spasilačke ekipe su evakuirale mrtve.

Sjedinjene Američke Države i njeni saveznici su oštro kritizirali rusku zračnu kampanju u Siriji, gdje SAD predvodi međunarodnu koaliciju protiv ISIL-a.

Zvaničnici Zapada te aktivisti na terenu optužuju Moskvu da su civili bili žrtve brojnih ruskih napada proteklih napada, što je tvrdnja koju Kremlj negira.

Devet članova jedne porodice poginulo je u subotu kada su ruske snage izvele zračni napad u blizini naselja u pokrajini Idlib u Siriji.

Nakon toga uslijedio je još jedan zračni napad na istu lokaciju, u kojem je poginuo i pripadnik civilne zaštite koji je pokušavao izvući tijela poginulih ispod ruševina, javio je novinar Al Jazeere Milad Fadl.

Rusija navodi da je zračna kampanja, koja je pokrenuta u srijedu, usmjerena protiv grupe Islamska država Irak i Levant i drugih “terorističkih organizacija”.

Borbeni avioni Rusije su gađali predgrađa Hame, Idliba i Latakije, područja koja su pod kontrolom pobunjeničkih grupa, među kojim je i Slobodna sirijska vojska, koju podržava Zapad. U tim područjima nema prisustva ISIL-a.

Ruski udari

Ruski borbeni avioni su izveli 20 letova u Siriji i gađali 10 položaja grupe Islamska država Irak i Levant u proteklih 24 sata, navelo je rusko Ministarstvo odbrane u saopćenju u nedjelju.

U napadima su pogođeni ISIL-ovi kampovi za obuku, uključujući fabriku u kojoj se prave pojasevi koje koriste bombaši-samoubice prilikom napada, navelo je ministarstvo na svojoj internetskoj stranici.

“Zahvaljujući našim zračnim udarima na položaje ISIL-a, uspjeli smo da narušimo njihov sistem kontrole, opskrbne linije terorističke grupe, te da također nanesemo znatnu štetu infrastrukturama korištenim za pripremanje terorističkih napada”, navelo je ministarstvo.

Rusija je u subotu izvijestila da njeni zračni udari u Siriji započeti u srijedu siju “paniku” među pripadnicima ISIL-a, te da su nagnali više od 600 njenih pripadnika da napuste svoje položaje.

“Uspjeli smo znatno oslabiti vojnu moć terorista (…) Panika i dezerterstvo načeli su njihove redove”, rekao je visoki dužnosnik ruskog glavnog štaba, general Andrej Kartapolov.

Po njegovim riječima, “šestotinjak boraca ISIL-a je napustilo svoje položaje i pokušavaju ući u Evropu”.

Moskva je najavila jače zračne udare u Siriji i spremnost na saradnju sa svim zainteresiranim zemljama.

“Ne samo da ćemo nastaviti udare … nego ćemo ih i pojačati”, istakao je Kartapolov, a prenijela je ruska novinska agencija RIA.

Izvor: Al Jazeera i agencije