Oglasi

Novih sedam zemalja na sivoj listi finansiranja terorizma

Albanija, Barbados, Jamajka, Mauricijus, Mijanmar, Nikaragva i Uganda moraju preduzeti odgovarajuće mjere.
Zemljama je naloženo da preduzmu niz pravnih i drugih mjera kako bi izbjegle daljnje finansijske kazne EPA - Arhiva

Međunarodna agencija za praćenje finansiranja terorizma (FATF) dodala je sedam novih zemalja na "sivu listu" zbog propusta u borbi protiv finansiranja terorističkih grupa i pranja novca, javlja AP.

Među tim zemljama su Albanija, Barbados, Jamajka, Mauricijus, Mijanmar, Nikaragva i Uganda, prenio je Tanjug.

Ovim zemljama je naloženo da preduzmu niz pravnih i drugih mjera kako bi bile uklonjene sa liste i izbjegle daljnje finansijske kazne.

Pooštreno praćenje Irana

FATF je također najavio pooštreno praćenje Irana, a istovremeno je izdato upozorenje i vladi Pakistana koja je dobila još četiri mjeseca da pooštri mjere u borbi protiv finansiranja terorizma kako ne bi dospjela na listu.

Agencija FATF je protiv Irana uvela dodatne mjere praćenja koje bi mogle da podrazumijevaju provjeru još nekih transakcija što bi još više otežalo stranim investitorima poslovanje u toj zemlji.

Ove mjere su uvedene zbog toga što Iran nije ispunio obaveze prema FATF uprkos ponovljenim upozorenjima.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.