Novi život ukrajinskih vojnika u Mariupolju

Ministarstvo odbrane Ukrajine saopštilo je da će sa Krima povući 2.000 vojnika.

Još nema pouzdanih podataka koliko se njih do sada povuklo, a koliko ih je prešlo na rusku stranu. Nema ni organizovanog povlačenja.

Desetak oficira i vojnika koji su se povukli sa Krima novi dom našli su u gradu Mariupolj, javlja reporter Al Jazeere Vladimir Bobetić.

Na obali Azovskog mora smjestilo se deset porodica ukrajinskih vojnika.  

Specijal: Kriza u Ukrajini

Iza šarenih betonskih barikada, sačuvanih iz sovjetskog perioda, krije se njihov novi dom.

Teška odluka

U nekadašnje vojno odmaralište smještena je i Maša. U dvadesetak kvadrata nalazi se tek nekoliko ličnih stvari koje su uspjeli da ponesu i krevetac za četveromjesečnu kćerku. Maša je na Krimu ostavila prijatelje i porodicu.

“Dima, moj muž, rekao mi je da moramo ići. Nismo više mogli ostati na Krimu, jer je on zakletvu položio ukrajinskoj vojsci. Oni koji su odlučili ići, došli su u Mariupolj. Da nismo otišli, morali bismo preći na rusku stranu. Definitivno je bilo teško preseliti se”, kaže Maša.

Priča i da su se Rusi prema njima ophodili korektno, da im nisu pravili probleme, niti ijednog trenutka ugrozili život.

Ipak, stavljeno im je do znanja da moraju birati – ili Krim pod Rusijom ili odlazak u Ukrajinu.

O onima koji su ostali Maša kaže: “Mislim da su im obećali previše. Možda će dobiti stanove. Ipak, mislim da nije ispravno preći na drugu stranu, jer zakletvu zemlji polažete samo jednom. Mislim da ni Rusima nisu potrebni izdajnici. Šta bi bilo da dođe druga zemlja, snažnija od Rusije? Bi li ponovo promijenili stranu? Neću ih osuđivati. Želim im sve najbolje”.

“Rusi koji su zauzeli Krim tvrdili su da će vojnici koji se budu povukli u Ukrajinu biti ponižavani. Privremeni predsednik Turčinov, nazvao ih je herojima, a oni sada posle svega treba da počnu novi život u ovakvim ustanovama i kažu da u tome nema ničega herojskog”, javlja Bobetić.

Pravo izbora

Pogled pukovnika Andreja Kudrjasova govori više od njegovih riječi. Za svakog vojnika, pa i za njega, povlačenje sa zemlje koju smatra svojom, najveći je poraz. To ih, kaže, nisu učili na vojnoj akademiji. Ipak, odluka je morala biti donesena.

“Za mene nije bilo dileme. Izbor smo napravili jednoglasno. Morali smo se povući. Kada je riječ o onima koji su ostali, svako ima pravo na izbor. Istorija će nam svima suditi, pa i njima. Zbog odluke koju sam donio, osjetio sam se nelagodno, ali jednostavno više nismo mogli ostati tamo”, kaže Kudrjasov.

Ministarstvo odbrane Ukrajine saopštilo je da će vojska sa Krima izaći organizovano sa oružjem i podignutim ukrajinskim zastavama. To se do sada nije dogodilo.

Izvor: Al Jazeera