Novi život na Majdanu, opomena ostaje

Kada je kijevski Majdan ispunio svoju svrhu i smijenio prethodnu vlast, prosvjednici su obećali kako će kao opomena ostati vani do predsjedničkih izbora koji će biti održani u nedjelju. U međuvremenu je Majdan postao život mnogih Ukrajinaca.

Mnogo toga se u šest mjeseci promijenilo u Kijevu, ali ne i glavni trg. Simboli pobjede nad predsjednikom Viktorom Janukovičem, žal za žrtvama u veljači, ljudi u uniformama – sve izgleda kao da će mnogi tu i ostati, iako je prvi dogovor bio da se Majdan raščisti nakon predsjedničkih izbora.

Mnogi ne žele otići

Ali, sada mnogi ne žele otići. Ovdje su neki, doslovno, počeli novi život. Vasil Kniščuk uzgaja povrće.

“Zapravo, ovdje se ništa nije promijenilo. Samo smo smijenili Janukoviča, ali se vlasti nisu promijenile. Tako da ostajemo ovdje do izbora i poslije izbora”, poručuje Vasil.

Suveniri su na svakom koraku, izvor jedine zarade za brojne Ukrajince bez posla.

Specijal: Kriza u Ukrajini

“Veoma mnogo je stranaca, sve ih zanima, sve kupuju što je simbol. Najpopularniji je zlatni kruh kasica. Takav isti kruh su našli u Janukovičevoj kući”, kaže Saša,  prodavač suvenira.

Mnogi bi rekli da se ovdje razvila svojevrsna majdanska ekonomija.

“Kad Majdana više ne bude, neću moći prodavati. Bit će, valjda, nekih drugih suvenira. Sve ovo ostat će povijest”, kaže Saša.

Povijest se, kažu, neće promijeniti, ali nisu sigurni kako će poslije Majdana.

“Vlast nas je jednostavno silovala. Nećemo dozvoliti da se to ponovi”, poručuje Grigorij Prijma.

Ovdašnji aktivisti zato se trude podsjetiti vlast da ih netko stalno promatra pred nedjeljne izbore.

Zadatak – povratak normalnog života

“Mnogima ovdje, na Majdanu, veoma je stalo da ovi izbori uspeju, zato su se odlučili na neobičnu akciju. Poligraf je namenjen kandidatima na lokalnim izborima, ali je testiranje otvoreno ukoliko to žele i predsednički kandidati”, javlja iz Kijeva reporter Al Jazeere Stefan Goranović.

I za gradonačelnika i za predsjednika jedan od zadataka bit će povratak normalnog života u Kijev. O velikim troškovima malo tko želi govoriti.

“Ako baš želite računati, može se izračunati materijalna šteta. No, bolje je računati koja su dostignuća s Majdana. Europa nas je priznala i Majdan je jedinstvena pojava. Ako govorite o ekonomskom gubitku, iskreno, nitko vam ne može odgovoriti na to pitanje”, kaže Vladimir Bondarenko iz Gradske uprave Kijeva.

Ipak, neslužbene procjene idu i do deset milijuna dolara.

Izvor: Al Jazeera