Novi Zeland: Ragbi tim ‘Križari’ mijenja ime nakon napada

Ime i brend, izgrađeni na stiliziranoj verziji srednjovjekovne Engleske, izabrani su kada je počelo Super ragbi takmičenje 1996. (EPA)

Ragbi tim iz Christchurcha, Crusaders (Križari), razmatra promjenu imena i brenda nakon terorističkog napada na dvije džamije u tom novozelandskome gradu.

Nakon napada u kojem je napadač, koji je sebe opisao kao bijelog supremacistu, otvorio vatru na vjernike u dvije džamije 15. marta i pritom ubio 50 ljudi, ragbi tim “smatra krajnje važnim pitanje primjerenosti našeg brenda”, rekao je Colin Mansbridge, izvršni direktor Crusadersa.

Profesionalno sportsko udruženje Super ragbi, koja okuplja 15 timova među kojima i Crusaderse, angažirao je nezavisnu istraživačku kompaniju koja bi svojim savjetima trebala pomoći Crusadersima da odluče o svom imenu i brendu.

‘Simbolika uvredljiva za dio ljudi’

Ime i brend, izgrađeni na stiliziranoj verziji srednjovjekovne Engleske, izabrani su kada je počelo Super ragbi takmičenje 1996. To je bilo priznanje engleskom nasljeđu Christchurcha i uključivalo je prizor vitezova i konjanika te simbole poput mačeva i zastava.

“Nakon napada u Christchurchu očito je da je simbolika koju je koristio klub, u kombinaciji s imenom ‘Križari’, uvredljiva za dio ljudi u zajednici zbog njene povezanosti s vjerskim križarskim ratovima između kršćana i muslimana”, rekao je izvršni direktor novozelandskog ragbija Steve Tew.

Opcije uključuju zadržavanje imena ali promjenu brenda ili potpuni rebrending, kazao je Tew.

Izvor: Agencije