Novi Zeland: Policija vratila porodicama tijela šest žrtava

Mike Bush, šef novozelandske policije, rekao je u nedjelju da su vlasti svjesne 'kulturoloških i religijskih potreba' muslimanskih žrtava (AFP)

Šest tijela vraćeno je porodicama žrtava napada na džamije u Christchurchu, saopćila je novozelandska policija, dok raste frustracija porodica koje žele sahraniti svoje najmilije.

U saopćenju, policija je navela da je šest drugih tijela također identificirano među 50 žrtava u najsmrtonosnijoj pucnjavi na Novom Zelandu. Završene su obdukcije tijela svih žrtava, dodaje se. 

“Iako se identifikacija čini jednostavnom, u stvarnosti je mnogo složenija, pogotovo u ovakvim situacijama. Naš je prioritet da ovo završimo kako treba i osiguramo da se ne dogode greške”, navodi se. 

Međutim, policijsko saopćenje objavljeno je u trenutku rastuće frustracije u muslimanskoj zajednici zbog predaje tijela porodicama koje žele što prije organizirati vjerski obred ukopa za svoje najmilije. 

Muslimani obično sahranjuju preminule u roku 24 sata od smrti. Prije ukopa tijela se peru i umotavaju u bijelo platno kako bi se mogla obaviti molitva. 

‘Pratimo procedure’

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern rekla je u nedjelju da će neka tijela biti vraćena porodicama iste večeri, a da se nada da će cijeli taj proces biti završen do srijede. 

Sada se čini da to neće biti slučaj jer patolozi i policija moraju potvrditi identitet još 38 žrtava. Volonteri u centru za podršku žrtvama kažu da strpljenje u muslimanskoj zajednici polako nestaje.

“Imali su razumijevanja, ali sada više ne. Raspoloženje se počinje mijenjati, a porodice ne mogu ništa uraditi da ubrzaju ovaj proces”, rekao je za Al Jazeeru Javed Dadabhai, koji je dio tima u centru za podršku.

Mike Bush, šef novozelandske policije, rekao je u nedjelju da su vlasti svjesne “kulturoloških i religijskih potreba” muslimanskih žrtava.

Predsjednik Policijskog udruženja Novog Zelanda Chris Cahill rekao je da razumije “veliki nivo frustracije” kod porodica, ali je dodao da zvaničnici moraju “slijediti procedure”. 

“Posljednja stvar koju bi iko želio jest da se nekome vrati pogrešno tijelo. To su zahtjevne procedure. Nekad je u trenucima tuge apsolutno razumljivo da se stvore frustracije”, rekao je za Al Jazeeru.

Izvor: Al Jazeera