Novi Zeland će omogućiti isplatu plate u kriptovalutama

Bitcoin
Odluka omogućava da bitcoin, najveća kriptovaluta po tržišnoj vrijednosti, služi kao oblik plaćanja kada zakon stupi na snagu od 1. septembra (Reuters)

Novi Zeland je postao prva zemlja koja je legalizirala isplaćivanje zarada u kriptovaluti, objavio je Financial Times.

Porezna služba te zemlje donijela je odluku da se plaće mogu isplaćivati u kriptovaluti, ukoliko se ta virtualna valuta veže za najmanje jednu standardnu valutu.

Vlasti Novog Zelanda također zahtijevaju da izabrana kriptovaluta može biti izravno konvertibilna u neki standardni oblik plaćanja, prenosi B92.

Kako piše Business Insider, to omogućava da bitcoin, najveća svjetska kriptovaluta po tržišnoj vrijednosti, služi kao oblik plaćanja novozelandskih radnika kada taj novi zakon stupi na snagu od 1. rujna.

Prijedlog zakona je službeno podnesen 7. kolovoza, a u njemu stoji da će Novi Zeland omogućiti i isplatu bonusa u kriptovaluti.

Relativno slobodne od propisa

Varijanta s isplatom plaće u kriptovaluti podliježe nacionalnom sustavu plaćanja poreza na zarade, a prema novom zakonu izuzeti su samozaposleni radnici koji ne mogu svoju zaradu prebaciti u virtualnu valutu.

Ovaj potez predstavlja korak dalje u uvođenju kontroverzne digitalne valute u sustav svakodnevnih načina plaćanja.

Kriptovalute su relativno slobodne od propisa, a to što se njihovi tijekovi ne mogu pratiti na standardne načine, učinilo ih je popularnim kod anonimnih online kupovina.

“Ovaj potez je “još jedan korak prema tome da vlasti shvate kako ljudi stvarno žele biti isplaćivani u kriptovalutama”, rekao je Thomas Hulme, odvjetnik pravničke kuće Mackrell Turner Garrett iz Londona za Financial Times.

Izvor: Agencije