Oglasi

Novi zakon u Tunisu predviđa i smrtnu kaznu

Parlament je usvojio novi Zakon o borbi protiv terorizma i sprečavanju pranja novca, koji predviđa i smrtnu kaznu za neka djela.

PsYnV2wN5JQ

Nakon nedavnih napada na strane turiste u Tunisu, vlasti su odlučile pooštriti postojeće kaznene mjere. Usvojen je novi Zakon o borbi protiv terorizma i sprečavanju pranja novca, koji predviđa i smrtnu kaznu za neka djela.

Većinom glasova, tuniski Parlament je usvojio novi Zakon o borbi protiv terorizma i sprečavanju pranja novca. On će zamijeniti stari zakon iz doba svrgnutog predsjednika Zejnul Abidina Bin Alija, za koji posmatrači kažu da je služio za borbu vlasti protiv političke opozicije. Sada bi to trebalo biti onemogućeno.

"Novim zakonom se precizira koja djela mogu biti kvalificirana kao terorizam. Do sada je bio slučaj da se bilo koje djelo, pa čak i politički stavovi, moglo podvesti pod terorizam", kazala je Sina Marsini iz Zakonodavne komisije.

Strah od pristrasnosti sudija

Uprkos različitim stavovima, Zakon je usvojen većinom glasova, mada, ipak, postoje i strahovi.

"Postoji bojazan zbog uslova za pravično suđenje. Ostavljen je prostor za ograničenje ljudskih prava. Pojedine stavke Zakona omogućuju sudijama da samostalno tumače i kvalificiraju neko djelo", kazao je član Parlamenta Gazi Shawashi.

"Usvajanje Zakona mnogi vide kao bitan korak u borbi protiv terorizma. Međutim, mnogi upozoravaju na moguću zloupotrebu zakona i ograničenje slobode izražavanja", javlja iz Tunisa reporterka Al Jazeere Maysaa Fatnassi.

Petnaest organizacija za zaštitu ljudska prava potpisalo je zajedničku izjavu kojom traže odbijanje novog Zakona. Smatraju da bitno krši ljudska prava, pogotovo jer je uvedena smrtna kazna za pojedina djela. Prije stupanja na snagu, Zakon mora odobriti predsjednik Tunisa.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.