Novi zakon u Švicarskoj: Prije pripreme jastog ne smije patiti

Vrhovni sud u Italiji također je u junu izglasao da jastozi ne smiju biti na ledu u restoranima (EPA)

Švicarska je danas zabranila uobičajenu kulinarsku praksu ubacivanja svježih jastoga u proključalu vodu, u okviru izmjena pravila o zaštiti životinja.

“Živi rakovi, uključujući i jastoga, više se ne smiju transportovati na ledu ili u ledenoj vodi. Vodene vrste moraju se uvijek čuvati u njihovom prirodnom okruženju. Oni odsad moraju biti onesviješteni prije nego što budu ubijeni”, navodi se u novom pravilniku, koji je Vlada danas usvojila i koji će stupiti na snagu u martu.

Strožija pravila

Ta pravila također za cilj imaju da razotkriju nezakonite farme pasa, uvedu zabranu za uređaje koji se koriste za kažnjavanje pasa i navode niz uvjeta za uspavljivanje bolesnih ili povrijeđenih životinja, kao i kazne za organizatore događaja kao što su životinjske borbe.

Švicarska, kako se navodi, nije sama u odluci da zaštiti jastoge od okrutnog tretmana u kuhinji, kako ga opisuju aktivisti za zaštitu životinja.

Vrhovni sud u susjednoj Italiji također je u junu izglasao da jastozi ne smiju biti na ledu u restoranima zato što to kod njih izaziva nevjerovatno mučenje prije nego što postanu fina večera.

Izvor: Agencije