Novi sukobi u Hong Kongu, policajac pogođen strijelom

Hong Kong, Policajac, Strijela
Strijela je pogodila policajca u potkoljenicu, a policija je saopćila da je prebačen u bolnicu (EPA)

Jedan policajac u Hong Kongu pogođen je u nedjelju strijelom kada je policija uporabila suzavac i vodene topove u pokušaju da rastjera prosvjednike koji su okupirali sveučilišni kampus.

Na fotografijama, objavljenim na Facebook stranici policije, vidi se da je strijela pogodila policajca u potkoljenicu, a policija je priopćila da je prebačen u bolnicu, prenosi Tanjug agenciju AP.

Prosvjednici su se odbijali povući, iako su kamioni s vodenim topovima, u pokušaju da im se približe, prelazili preko cigli koje su oni postaviil.

Sudionici prosvjeda počeli su se povlačiti u Politehničko sveučilište tek kada je počela padati noć, strahujući da će se naći u zamci budući da je policija koristila suzavac i približila im se sa suprotne strane.

Politehničko sveučilište u Hong Kongu jedan je od brojnih sveučilišnih kampusa koji su proteklog tjedna korišteni kao točka okupljanja za prosvjednike.

Prosvjednici se pripremaju za mogući konačni policijski udar nakon silovitih sukoba tijekom noći, prenosi Hina.

Zatišje pa suzavac

Velike vatre osvjetljavale su noćno nebo na hongkonškome politehničkom fakultetu u okrugu Kowloon gdje su prosvjednici nekoliko sati prije bacali molotovljeve koktele, neke i iz katapulta, a policija ih je zasipala suzavcem dok ih je tjerala prema podiju kampusa.

Nakon nekoliko sati zatišja dok su prosvjednici spavali na travnjacima i u sveučilišnoj knjižnici, policija je ispalila svježe mlazeve suzavca ujutro.

Aktivisti su zauzvrat bacali molotovljeve koktele, neki su palili stabla izvan kampusa.

Nekoliko sati prije, odredi kineskih vojnika odjevenih u kratke hlače i majice, od kojih su neki nosili plastične kante ili metle, došli su iz svojih baraka u rijetkom javnom pojavljivanju da pomognu stanovnicima očistiti glavne ulice od blokada.

Dijelovi kampusa bili su nalik na tvrđavu u nedjelju ujutro, s barikadama i u crno odjevenim prosvjednicima koji brane bedeme improviziranim oružjem poput cigli, sanduka zapaljivih bombi i napetih lukova i strijela.

“Ne želimo napadati policiju, samo želimo čuvati svoj kampus … i želimo čuvati Hong Kong”, rekla je Chan, 20-godišnja studentica sveučilišta koja nije htjela reći puno ime i prezime.

Prisutnost kineske vojske

Kampus je posljednji od pet sveučilišta koji je okupiran, a aktivisti ga koriste kao bazu kako bi nastavili blokadu središnjega gradskog cestovnog tunela koji povezuje otok Hong Konga i Kowloon.

Prisutnost vojnika kineske Narodne oslobodilačke vojske (NOV) na ulicama, čak i radi toga da pomognu u njihovu čišćenju, moglo bi potaknuti daljnje kontroverze u pogledu autonomije Hong Konga dok se mnogi boje da bi Peking mogao pojačati svoj stisak.

Hong Kong nije tražio pomoć NOV-a i vojska je počela operaciju kao “dobrovoljnu aktivnost”, rekao je glasnogovornik gradske vlade.

Prodemokratski zastupnici osudili su akcije NOV-a u zajedničkoj izjavi te upozorili da se prema zakonu vojska ne smije miješati u lokalne probleme ako ih ne pozove vlada radi pomoći u elementarnim nepogodama ili održavanju javnog reda, objavila je mreža RTHK koju financira vlada.

Azijsko financijsko središte mjesecima potresaju prosvjedi, a mnogi ljudi su ljuti i smatraju da se Komunistička partija miješa u bivšu britansku koloniju, kojoj su zajamčene slobode kad se vratila pod kinesku upravu 1997.

Napori da se očiste blokirane ulice slijedili su nakon najgoreg nasilja ove godine nakon policijske operacije protiv prosvjednika na Kineskome sveučilištu Hong Konga u utorak.

Prokineski protesti

Ranije, stotine prokineskih prosvjednika okupilo se pred zgradama u kojima su sjedišta gradskih vlasti i policije. Neki su nosili natpise “Policijo, uz tebe smo” i “Podržimo policiju”. 

Prokineski prosvjedi dosad su privukli puno manji broj pristaša od onih u Pekingu.

Do kasnog poslijepodneva u subotu vojnici NOV-a napustili su ulice ispred sveučilišta Baptist pored njihovih garnizona u Kowloon Tongu.

Kineske snage pojavile su se na hongkonškim ulicama samo jednom nakon preuzimanja grada 1997., kako bi pomogle u čišćenju nakon tajfuna 2018.

Ne zna koliko ih je sudjelovalo u subotnjim operacijama.

U kolovozu je Peking premjestio tisuće vojnika preko granice u Hong Kong u sklopu, kako je državna novinska agencija Xinhua rekla, rutinske rotacije, prenosi Hina.

Izvor: Agencije