Novi štrajk grčkih medija

Sindikati zaposlenih u medijskim kućama protestiraju zbog otpuštanja i smanjivanja plata, penzija i beneficija.

Grčka, Mediji, Štrajk, Francois Hollande, Televizija, Simos Kedikoglou, Syriza
Opoziciona partija Syriza je optužena da je orkestrirala štrajk kako bi namjerno izazvala 'medijski mrak' tokom boravka francuskog predsjednika Atini [AP]

Novinari u Grčkoj od utorka ujutro su ponovo u jednodnevnom štrajku, u znak protesta zbog mjera štednje i smanjenja zarada.

Od utorka u pet sati ujutro prekinuto je emitiranje radijskog i TV programa u naredna 24 sata, prenosi Reuters.

Štrajk novinara podudara se s posjetom francuskog predsjednika Francoisa Hollandea Atini.

Sudska zabrana

Uprkos sudskoj odluci da je štrajk državnih medija protivzakonit, novinari u medijima koje kontrolira država pozvali su zaposlene da učestvuju u obustavi rada, što znači da nijedan grčki mediji neće izvještavati o Hollandeovoj posjeti Grčkoj.

Glasnogovornik Vlade Simos Kedikoglou optužio je glavnu opozicionu partiju Syrizau da je orkestrirala štrajk kako bi namjerno izazvala "medijski mrak" tokom boravka francuskog predsjednika u Atini.

Sindikati zaposlenih u medijskim kućama protestiraju zbog otpuštanja i smanjivanja plata, penzija i ostalih beneficija.

Nije rijetkost i da stotine novinara u privatnom sektoru često ostaje mjesecima neplaćeno za svoj rad, podsjeća Reuters.

Izvor: Agencije

Teme: 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.