Oglasi

Novi spor Microsofta i Googlea

Tehnološki giganti optužuju jedan drugog zbog uvjeta online kupovine, dok analitičari kažu da ni jedan, ni drugi nisu fer.
Novi spor nastao je zbog plaćenih reklama na tražilicamaGallo/Getty

Microsoft i Google stupili su u novi sukob, o tome koja tražilica ima fer uvjete za online trgovinu.

Na novoj web stranici, Scroogled, Microsoft tvrdi da je njegov rival pogazio obećanje u vrijeme izlaska Googlea na berzu.

"Kupovina preko Googlea je ništa više od liste ciljanih reklama za koje naivni kupci pretpostavljaju da su traženi pojmovi", tvrdi Microsoft.

Ranije ove godine, Google je objavio da će modificirati traženje proizvoda i trgovcima omogućiti plaćanje reklama. Iz ovog procesa eliminirane su kompanije koje su odbile platiti reklame, uključujući Amazon.

'Poštena pretraga'

Microsoft je lansirao reklamnu kampanju o tome "zašto potrošači trebaju biti zabrinuti i pomoći im da preduzmu mjere" zbog Googleovih promjena, navodi se u saopćenju Microsofta.

"Također, pozivano Google da prestane s ovim i da kupcima ono što očekuju – poštenu pretragu."

Google tvrdi da trgovci ne mogu poboljšati svoj rang na listi rezultata traženih pojmova plaćanjem skupljih reklama.

Međutim, neki analitičari tvrde da ni Google, ni Microsoft nisu potpuno transparentni po pitanju njihovih tražilica.

Analitičar Danny Sullivan iz Search Engine Landa smatra da bi Microsoftova kampanja "bila odlična da je istinita, ali nije. I sam Bing radi isto ono za šta optužuje Google".

Sullivan je kazao za AFP da "Google barem sitnim slovima objašnjava kako radi, a Microsoft ne".

On je dodao da je Google jednostavno preuzeo način rada većine internetskih stranica na kojima je omogućena kupovina, a koje koriste plaćene reklame iako izgledaju nepristrasno.

Poruka potrošačima

Sullivan tvrdi da Microsoft izuzima nove trgovce iz rezultata traženja na tražilici Bing ako oni ne plate reklame njegovom partneru, portalu Shopping.com, ali da ovo nije potpuno transparentno.

Microsoft, pak, tvrdi da novac ne utječe na rezultate pretrage.

"Dok trgovci mogu platiti da budu zastupljeni u rezultatima pretrage na trećim portalima za online kupovinu, mi ne rangiramo trgovce po tome ko nam plaća, niti im dozvoljavamo da njihovi proizvodi budu bolje plasirani", navodi se u saopćenju direktora Binga Stefana Weitza.

Sullivan smatra da potrošači trebaju koristiti različite tražilice.

Izvor: Agencije