Novi snimci smrti Georga Floyda

George Floyd ubijen je 25. maja, a bijeli policajac pritiskao mu je, dok je ležao na tlu, koljenom vrat gotovo devet minuta (Screenshot)

Na do sada neobjavljenim snimcima sa kamera koje su se nalazile na uniformama policajaca vide se novi detalji kobnog hapšenja Afroamerikanca Georga Floyda, koje je preminuo 25. maja tokom privođenja.

George Floyd ubijen je 25. maja, a bijeli policajac pritiskao mu je, dok je ležao na tlu, koljenom vrat gotovo devet minuta.

Njegova smrt pokrenula je masovni val protesta protiv rasizma i policijske brutalnosti u SAD-u, a potom i u svijetu.

Na videozapisima koje je Daily Mail dobio sa tjelesnih kamera dvojice sada bivših policajaca koji su učestvovali u hapšenju Floyda može se vidjeti kako se uspaničeni Floyd bori sa službenicima dok su se nalazili u zadnjem dijelu automobila, piše CNN, a prenosi Tanjug.

Snimak kamera

Londonski Daily Mail nije objavio kako je dobio snimke policijskih kamera.

Sud je odlučio da su ti snimci dostupni u ograničenoj formi i odbio da ih učini dostupnim novinskim udruženjima.

Advokat Floydove porodice saopćio je da se na snimcima koji su procurili u javnost vidi da Floyd nije predstavljao nikakvu prijetnju.

Bivši policajac Derek Chauvin optužen je za ubistvo drugog stepena, a još tri policajca koji su učestvovali u hapšenju Floyda također su uhapšeni i optuženi za pomaganje u ubistvu drugog stepena.

Izvor: Agencije