Oglasi

Novi snimak mladog Trudeaua lica obojenog u crno

Snimak je objavljen nakon što je u javnost izašla fotografija zbog koje se kanadski premijer izvinio za 'rasistički čin'.
Liberalna stranka kanadskog čelnika potvrdila je vjerodostojnost videa snimljenog početkom 1990-ihReuters

Kanadska televizija objavila je novi videosnimak na kojem je lice premijera Justina Trudeaua obojeno u crno, dan nakon što je u javnost izašla neugodna fotografija zbog koje se Trudeau usred izborne kampanje izvinio za "rasistički" čin.

Liberalna stranka kanadskog čelnika potvrdila je vjerodostojnost videa snimljenog početkom 1990-ih koji je u četvrtak objavio kanal Global News.

Na njemu se vidi Trudeau u bijeloj majici i poderanim farmerkama, lica i ruku obojenih crnom bojom, piše Hina.

Premijer, koji je tada bio tinejdžer, smije se, maše rukama, plazi jezik i izvodi grimase.

Izvinjenje Trudeaua

U srijedu navečer magazin Time objavio je fotografiju iz 2001. na kojoj Trudeau nosi turban i bijeli ogrtač, s licem prekrivenim tamnom šminkom.

"Trebao sam tada znati više, ali nisam. Duboko žalim što sam to učinio“, rekao je Trudeau novinarima nakon što je magazin Time objavio sliku.

"Obukao sam Aladinov kostim i stavio šminku. Nisam to smio učiniti", rekao je Trudeau.

Slika 29-godišnjeg Trudeaua s licem koje je zatamnio šminkom glavni je izazov za vođu koji često govori o potrebi borbe protiv rasne diskriminacije i koji u svom kabinetu ima tri istaknuta ministra indijskog porijekla.

Trudeau je u tijesnoj borbi s konzervativnim čelnikom Andrewom Scheerom uoči saveznih izbora 21. oktobra.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.