Novi slučajevi zaraze na Adria Touru u Zadru, u S. Makedoniji devet preminulih

U Sjevernoj Makedoniji je potvrđeno i 90 novih slučajeva (EPA)

Sedmi igrač svijeta Nijemac Alexander Zverev i Rus Andrej Rubljov (ATP-14) objavili su na društvenim mrežama da nisu zaraženi, odnosno da su bili negativni na testu na COVID-19, prenijela je Hina.

Još se čeka rezultat testa najboljeg tenisača svijeta Novaka Đokovića, koji se nije testirao u Zadru, nego se je vratio u Beograd gdje je jutros obavio testiranje.

Rubljov je u nedjeljnom finalu zadarskog turnira trebao igrati protiv Đokovića, ali je finalni dvoboj otkazan nakon što se saznalo da je bugarski tenisač Grigor Dimitrov zaražen korona virusom. Dimitrov je u Zadru odigrao samo jedan meč, u subotu je izgubio od Borne Ćorića za svega 33 minute, i potom je odustao od daljnjih nastupa jer se loše osjećao. 

Odmah nakon objave vijesti o pozitivnom nalazu Dimitrova u Zavodu za javno zdravstvo Zadarske županije testirana su 22 sudionika Adria Toura, tenisači i uži tim iz njihove pratnje, a tri testa su bila pozitivna – hrvatskog tenisača Borne Ćorića, zatim Marca Panichija, kondicijskog trenera Novaka Đokovića, te Christiana Groha, trenera Grigora Dimitrova.

Marin Čilić je u ponedjeljak ujutro objavio da nije zaražen, odnosno da je njegov test bio negativan, te da nema nikakve simptome.

Adria Tour organizirao je najbolji tenisač svijeta Novak Đoković, a suorganizator zadarskog turnira bio je Hrvatski teniski savez. U Zadru su nastupili igrači iz samog vrha svjetskog tenisa. Prvi turnir iz serije Adria Toura održan je u Beogradu, a nakon Zadra trebao se još održati turnir u Banja Luci i ekshbicija u Sarajevu, ali sada je malo vjerojatno da će se to ostvariti.

U S. Makedoniji devet preminulih

Devet osoba je preminulo u Sjevernoj Makedoniji od posljedica korona virusa u posljednja 24 sata, javila je Al Jazeerina reporterka iz Skoplja Maja Blazevska Evrosimoska.

Od početka pandemije u toj je zemlji preminulo 247 osoba.

U Sjevernoj Makedoniji je potvrđeno i 90 novih slučajeva, pa se ukupni broj dijagnosticiranih od početka pandemije popeo na 5.196.

U Srbiji ne pada broj novozaraženih

U Srbiji već nekoliko dana, uz razmjerno veliki broj testiranja, ne pada broj novootkrivenih zaraza korona virusom, a prema podacima Ministarstva zdravlja, za posljednja 24 sata registrirano je još 96 slučajeva COVID-a 19, dok je preminula još jedna osoba, prenijela je Hina.

Među 5.438 testiranih od nedjelje popodne 96 ih je bilo pozitivno, objavilo je u ponedjeljak Ministarstvo zdravlja.

Od početka epidemije registrirano je ukupno 12.990 oboljelih, te 262 smrtna slučaja.

U Srbiji je trenutno 731 aktivan slučaj infekcije korona virusom, a 19 oboljelih je na respiratoru.

Prema izvještajima beogradskih medija, korona virusom zaražena su i petorica nogometaša Crvene zvezde, te jedan dužnosnik Nogometnog saveza Srbije (FSS).

Stručnjaci Kriznog štaba, koji su tokom izborne kampanje pozivali na poštivanje mjera i sugerirali osobnu i pojedinačnu odgovornost, sada su saglasni da je “prijetnja ozbiljna”, zbog čega nagovještavaju pooštravanje mjera kako bi se spriječilo dalje razbuktavanje zaraze.

Epidemiolog Predrag Kon je upozorio da je epidemiološka situacija COVID-19 u Beogradu ponovno prijeteća.

On je ocijenio da će “nekih zabrana najvjerojatnije biti, npr. zabrana posjeta bolnicama”, uz “obvezu nošenja maski u javnom prijevozu ili u trgovinama”.

“Događaji sugeriraju da će se mjere morati pojačati”, dodao je njegov kolega iz Kriznog štaba Srđan Janković.

Srbija je u povodu pandemije korona virusa 15. marta proglasila vanredno stanje, a ukinula ga 7. maja, primjenjujući za to vrijeme vrlo stroge mjere i zabrane, uključujući i opći policijski sat. 

U Hrvatskoj 19 novih slučajeva

U posljednjih 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 19 novih slučajeva zaraze korona virusom, izvijestio Nacionalni stožer civilne zaštite. 

“Broj novooboljelih u RH u 24 satnom razdoblju je 19, čime je ukupan broj oboljelih od koronavirusa 2.336”, saopćio je stožer. 

Kako prenosi Hina, najveći broj novih oboljelih je u Zagrebu, njih devet, tri su iz Osječko-baranjske, a dvije iz Zadarske županije.

Po jedna novoozaražena osoba je u Bjelovarsko-bilogorskoj, Šibensko-kninskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Međimurskoj te Koprivničko-križevačkoj županiji. 

Zaraženi teniser i treneri na Adria Touru

Još jedan teniser i dva trenera koji su učestvovali na regionalnom Adria Touru u Zadru zaraženi su korona virusom, potvrđeno je za Al Jazeeru iz Civilnog stožera Zadra. 

Radi se o hrvatskom teniseru Borni Ćoriću koji je objavio na Twitteru da se testirao. 

“Zadarski ZJZ je testirao 23 osobe – igrače, trenere i sav uži tim, od njih je jutros troje pozitivno na korona virus. Organizira se smještaj, tzv karantena u kojoj će biti smješteni igrače pozitivne na korona virus i stručno osoblje, u izradi je i popis njihovih kontakata. Formirani su dodatni timovi”, rekao je Šime Vicković, načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije, u telefonskom razgovoru za HRT.

Nakon što je bugarski teniser Grigor Dimitrov, koji se u subotu povukao sa regionalnog turnira, saopćio da je pozitivan na COVID-19, i nakon novog slučaja zaraze u koprivničkoj bolnici, u Hrvatskoj se proširuju mjere koje je u nedjelju donio Nacionalni štab civilne zaštite.

Mjere zabrane posjeta bolnicama i domovima za stare tako će, osim u Zagrebu i u Zagrebačkoj, Splitsko-dalmatinskoj i Osječko-baranjskoj županiji, od danas važiti i u Zadarskoj županiji, prenose agencije.

Ministar unutarašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović potvrdio je sinoć za Index.hr da se uvode nove mjere u Zadarskoj županiji nakon što je kod Dimitrova otkriven korona virus, zbog čega je teniski turnir Adria Tour prekinut neposredno prije finala.

On je najavio da će u Zadru danas biti formiran i tim stručnjaka koji će se baviti tim slučajem.

Zaraženi nogometaši

Prema jutrošnjim podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Zagrebu je jutros novih osam pozitivnih na korona virus.

“Epidemiolozi imaju dosta posla, na terenu su. Zasad imamo osam pozitivnih”, rečeno je za Index.hr.

Petorica nogometaša Crvene zvezde pozitivni su na korona virus, saopćeno je iz ovog kluba.

“Fudbalski klub Crvena zvezda želi da obavesti javnost da je u saradnji sa Zavodom za biocide i medicinsku tehnologiju obavio testiranje igrača na korona virus i da su nakon toga Marko Gobeljić, Njegoš Petrović, Dušan Jovančić, Marko Konatar i Branko Jovičić danas dobili pozitivan nalaz”, navodi se na web stranicu kluba.

Kako se dodaje, nogometaši se osjećaju dobro i nalaze se u samoizolaciji.

Novi slučajevi u BiH

Na području BiH u posljednja 24 sata registrovana su 93 slučaja zaraze novim tipom korona virusa, te jedan smrtni slučaj.

U bh. entitetu Republika Srpska je u posljednja 24 sata izvršeno testiranje 376 laboratorijskih uzoraka, a novi virus korona potvrđen je kod 60 osoba, saopćeno je iz entitetskog Instituta za javno zdravstvo.

Prema mjestu prebivališta, 12 osoba je iz Srpca, 10 iz Banje Luke, šest iz Zvornika, po pet iz Kostajnice i Prijedora, po četiri iz Doboja i Gradiške, po dva iz Kotor-Varoša i Modriče i po jedna iz Dervente, Kozarske Dubice, Čelinca, Milića, Teslića, Laktaša, Oštre Luke, Novog Grada, Rogatice i Mrkonjić-Grada.

Najveći broj novooboljelih su kontakti pozitivnih osoba na mjestima lokalne transmisije virusa i porodični kontakti.

U posljednja 24 sata, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljen je jedan smrtni slučaj kod kojeg je potvrđeno prisustvo novog virusa korona. Radi se o ženi starije životne dobi sa više udruženih oboljenja iz Teslića.

Do sada je u RS-u potvrđeno 1.905 slučajeva virusa korona, a preminulo je 120 osoba kod kojih je potvrđen test na COVID-19. Oporavilo se 1.258 osoba, a testirano njih 34.239.

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata u Federaciji BiH testirana su 543 uzorka, od kojih su 33 pozitivna na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskom (17), Unsko-Sanskom (1) i Kantonu Sarajevo (15).

U Federaciji BiH do sada je testirano 48.328 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 1.594 osobe. Oporavljeno je 996 pacijenta, dok su trenutno aktivna 552 slučaja pozitivna na COVID-19.

Zabilježeno je ukupno 46 smrtnih slučajeva.

Jedan slučaj zaraze u Sloveniji

U Sloveniji je u posljednja 24 sata, nakon provedenog 271 testa, potvrđen jedan novi slučaj zaraze korona virusom, objavila je slovenska vlada.

Time je broj ukupno zaraženih od početka epidemije porastao na 1.521, a broj aktivnih slučajeva zaraze na 36, prenosi Hina.

U posljednja 24 sata nije bilo novih smrtnih slučajeva među zaraženima, pa broj umrlih ostaje 109.

Izvor: Agencije