Novi slučajevi opasnog virusa u u Kini

Kineski istraživači pregledaju materijale prikupljene od Kineza kako bi otkrili uzrok tajanstvene upale pluća (EPA)

Kineske zdravstvene vlasti saopštile su u subotu da su otkrile još četiri slučaja upale pluća izazvane novim sojem koronavirusa u gradu Wuhan, što izaziva zabrinutost da bi se bolest mogla širiti i dalje.

Četiri osobe kojima je dijagnosticirana ta upala pluća u stabilnom su stanju, saopštila je zdravstvena komisija grada i to dan pošto je potvrdila smrt drugog pacijenta.

Poznato je da je oko 50 Kineza zaraženo novim virusom i to osobe koje su putovale u grad Wuha ili žive u njemu, objavila je agencija Reuters, prenosi Tanjug, no istraživači vjeruju da bi broj zaraženih osoba mogao biti i već nego što pokazuju službeni podaci.

U članku kojeg su u petak objavili naučnici iz Centra za globalnu analizu zaraznih bolesti MRC na Imperial College u Londonu navodi se da će broj oboljelih u gradu vjerovatno biti veći od hiljadu.

‘Moguće širenje epidemije’

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da je moguće dodatno širenje epidemije, s obzirom na to da brojni Kinezi planiraju putovanja iduće sedmice zbog mjesečevih novogodišnjih praznika.

Tajland je ove sedmice prijavio dva slučaja koronavirusa kod kineskih putnika iz Wuhana, dok je Japan potvrdio jedan takav slučaj.

Kako se navodi, koronavirusi su velika porodica virusa koji mogu izazvati infekcije u rasponu od obične prehlade do SARS-a.

Vlasti u Singapuru, Južnoj Koreji, Tajvanu, Hong Kongu i na Tajlandu pojačale su nadgledanje putnika iz Wuhana na aerodromima, a iste mjere najavljuju i Indonezija, Malezija i Filipini.

Iz SAD-a su također saopćili da će početi s kontrolom letova koji dolaze iz Wuhana na aerodrom San Francisco i JFK aerodrom u New Yorku – koji primaju direktne letove – a kontrola će biti uspostavljene i na aerodromu u Los Angelesu.

Za sada zdravstveni stručnjaci ne smatraju da je novi virus iz Kine tako smrtonosan kao SARS, ali istraga se razvija i još uvijek nije poznato može li se virus lako širiti od osobe do osobe.

“Ovo je faza istrage u kojoj trebamo postupiti oprezno i biti spremni na bilo kakve događaje”, rekla je dr. Nancy Messonnier, stručnjakinja za respiratorne bolesti pri Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u SAD-u.

Kina optužena da je zataškavala SARS

SARS je nastao na jugu Kine 2002. godine i zarazio je više od 8.000 ljudi u 37 zemalja prije nego što je stavljen pod kontrolu.

U svijetu je umrlo gotovo 800 ljudi. Kina je optužena da je zataškavala slučaj.

Posljednja epidemija dolazi uoči mjesečevih novogodišnjih praznika, kada će mnogi od 1,4 milijarde Kineza putovati u svoje rodne gradove ili izvan zemlje.

Kineska vlada očekuje da Kinezi naprave 440 miliona putovanja željeznicom i još 79 miliona putovanja avionima.

Izvor: Al Jazeera i agencije