Novi saudijski ministri: Jedan je i bivši zatvorenik u ‘Ritz-Carltonu’

Ibrahim al-Assaf (lijevo) spada među najistaknutije zvaničnike u Saudijskoj Arabiji (EPA)

Kralj Saudijske Arabije Salman bin Abdulaziz izdao je u četvrtak kraljevske dekrete kojima se restrukturiraju kabinet, vladina tijela i odjeli. Ministarstvo vanjskih poslova, Nacionalna garda i mediji također su obuhvaćeni izmjenama. 

Spomenut ćemo nekoliko imena koja su se pridružila novom ministarskom kabinetu.

Princ Abdullah bin Bandar, šef Nacionalne garde

Mladi princ nije istaknuto ime među prinčevima u vladajućoj porodici i ranije nije bio na tako visokom položaju, zbog čega se postavlja pitanje o njegovom usponu na tu funkciju.

Bin Bandar je obavljao dužnost zamjenika guvernera regije Mekka od aprila 2017. Prije toga nije obavljao neke značajnije funkcije, izuzev dužnosti zamjenika predsjednika Upravnog odbora Centra za mlade “Kralj Salman” u Rijadu. 

Abdullah bin Bandar ranije je govorio o svojoj bliskosti sa saudijskim princem Mohammedom bin Salmanom te da se divi njegovom karakteru. Pisao je o tome u članku za saudijski magazin Arrajol u augustu 2017, dva mjeseca nakon imenovanja Bin Salmana za saudijskog prestolonasljednika. 

U tom članku, pod naslovom “Karakteristike čelnika kod Mohammeda bin Salmana”, rekao je: 

“Nismo ga opisivali samo kao uspješnog, discipliniranog, ozbiljnog i proaktivnog studenta. Najbolje ga opisuje to što smo ga smatrali svojim vođom i uzorom.”

Nacionalna garda, institucija koju će voditi Abdullah bin Bandar, zadavala je glavobolje saudijskom prestolonasljedniku tokom njegovog uspona na vlast i preuzimanja njegovih širokih ovlasti, prema zapadnim izvještajima. 

Francuski portal Intelligence Online u oktobru je pisao da je Bin Salman pokrenuo “žestok rat” protiv Nacionalne garde kako se ne bi pretvorila u leglo njegovih protivnika. 

Gotovo 50 godina ovo snažno vojno i sigurnosno tijelo bilo je sfera utjecaja pokojnog kralja Abdullaha bin Abdulaziza. Njegov sin, princ Meteb, obavljao je dužnost šefa Nacionalne garde sve dok nije uklonjen s te pozicije i zatvoren s grupom ljudi koju su saudijske vlasti uhapsile u novembru 2017. i držale u hotelu “Ritz-Carlton” u Rijadu. 

Na toj funkciji zamijenio ga je princ Khalid bin Abdulaziz bin Ayyaf al-Muqrin, koji je s te dužnosti smijenjen kraljevim dekretom izdanim jučer.

Ibrahim al-Assaf, ministar vanjskih poslova

Al-Assaf (69) spada među najiskusnije zvaničnike u Kraljevini. Jedan je od ministara koji su se najduže zadržali na svojoj funkciji. Dvadeset godina obavljao je dužnost ministra finansija.

Jedan je od najistaknutijih zvaničnika koje su saudijske vlasti u držale u pritvoru u hotelu “Ritz-Carlton” početkom novembra 2017. u okviru “antikorupcijske kampanje”.

Gotovo dva mjeseca kasnije, u januaru 2018, iznenada se pojavio na sastanku Vijeća ministara, što je potaklo pitanja o onome što mu se dogodilo tokom zatočeništva u “Ritz-Carltonu” i okolnostima njegovog puštanja na slobodu. Novinski izvještaji tada su govorili o primoravanju zatvorenika da se odreknu dijela svog bogatstva u zamjenu za slobodu.

U to vrijeme portal Sabq, blizak saudijskom vodstvu, objavio je da se Al-Assaf pojavio na sastanku “nakon što je oslobođen svih optužbi i da je nedavno napustio hotel ‘Ritz-Carlton'”. 

Portal je spomenuo i to da saudijske vlasti “nisu donijele odluku da smijene Al-Assafa s njegove pozicije nakon primanja obavijesti i pokretanja istrage. Kad je dokazana njegova nevinost, sasvim normalno vratio se na svoju dužnost”.

Turki bin Talal, guverner regije Asir

Kraljevskim dekretom princ Turki bin Talal bin Abdulaziz imenovan je guvernerom pokrajine Asir, na jugozapadu Saudijske Arabije, u rangu ministra. Ranije je obavljao dužnost zamjenika guvernera te pokrajine. Prema dekretu, Faisal bin Khalid bin Abdulaziz smijenjen je s funkcije guvernera Asira na osnovu ličnog zahtjeva.   

Bin Talal je brat saudijskog princa i milijardera Alwaleeda bin Talala, jednog od najistaknutijih zatvorenika u “Ritz-Carltonu”. Kad je pušten na slobodu, izjavio je za medije da je riječ o “nesporazumu”.

Princ Turki bin Talal bio je jedan od najistaknutijih zatvorenika u hotelu 'Ritz-Carlton'

Kralj Salman imenovao je Turkija, sina svog brata, princa Talala bin Abdelaziza, zamjenikom guvernera pokrajine Asir na osnovu serije kraljevskih dekreta izdatih u februaru 2018, manje od mjesec nakon što je na slobodu pušten njegov brat Alwaleed bin Talal iz “Ritz-Carltona”.  

David Ignatius, novinar The Washington Posta, izjavio je tada da kraljevski dekreti o imenovanju pojedinih članova kraljevske porodice na veće funkcije, uključujući i princa Bin Talala, upućuju na “dogovor unutar porodice”. 

Prema saudijskim medijskim izvještajima, takve odluke uslijedile su kako bi se raspršile “glasine” o neslaganju između kralja Salmana i njegovog brata Talala i njegovih sinova.

Turki al-Shabanah, ministar informisanja

Saudijski portal Alekhbariya skrenuo je pažnju na pozadinu Turkija al-Shabanaha s obzirom na to da dolazi iz privatnog medijskog sektora u Saudijskoj Arabiji, zbog čega se njegovo imenovanje tumači kao pokazatelj političke želje za promjenama u državnim medijima u Kraljevini.   

Al-Shabanah je bio izvršni direktor saudijske televizijske mreže Rotana od 2008, a prije toga je bio na rukovodećim pozicijama na televizijskoj stanici MBC u njenim uredima u Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.    

Izvor: Al Jazeera i portali