Novi rusko-turski oružani incident

Posada ruskog razarača “Smetlivi” bila je primorana koristiti vatreno oružje kako bi spriječila sudar s turskim ribarskim brodom u Egejskom moru, potvrdilo je rusko Ministarstvo odbrane.

“U 9:03 sati po moskovskom vremenu primijećeno je tursko plovilo na udaljenosti od 1.000 metara kako se približava usidrenom ruskom brodu s desne strane”, navodi se u saopćenju.

Ruski brod, koji se nalazio 22 kilometra od grčkog otoka Lemnos, nekoliko je puta pokušao uspostaviti radio vezu s turskim brodom i primijenio je specijalne vizualne signale i signalne rakete, no turski brod nije odgovarao, prenijeli su ruski mediji.

“Kada se tursko plovilo opasno približilo ruskom brodu na 600-ak metara, upotrijebljeno je vatreno oružje u svrhu sprečavanja sudara”, navele su ruske vlasti.

Cavusoglu: Ne želimo podizati tenzije

Ministarstvo odbrane je navelo kako je odmah nakon toga tursko plovilo promijenilo kurs i ne uspostavljajući kontakt s ruskom posadom nastavilo plovidbu.

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu  izjavio je u nedjelju da Turska ne želi podizati tenzije u odnosima s Rusijom, javlja Anadolija.

Na pitanje novinara o događaju u vodama Egejskog mora, on je kazao kako će se njegova zemlja o tome zvanično oglasiti tek nakon što bude obavljen razgovor s ribarom sa broda i pribavljene sve potrebne informacije.

“Vidjeli smo rusko saopćenje. Identificirvan je taj ribarski brod i, nakon što budemo razgovarali s ribarom sa broda i dobijemo sve potrebne informacije, dat ćemo saopćenje. Ali, uvijek to ponavljamo – mi ne želimo tenzije. Mi zagovaramo prevazilaženje tenzija dijalogom. Koraci koje smo poduzeli nakon događaja 24. novembra uvijek su bili u tom smjeru. Svi su pohvalili Tursku što zrelo i strpljivo pristupa i što ne želi rast tenzija. Zbog toga ćemo objaviti saopćenje nakon što saslušamo ribara o tome šta se zaista desilo”, rekao je Cavusoglu.

Zamjenik ruskog ministra odbrane Anatolij Antonov pozvao je turskog vojnog predstavnika u Moskvi zbog incidenta.

“Turski vojni diplomata upozoren je tom prilikom na moguće pogubne posljedice nerazumnih akcija zvanične Ankare prema ruskom vojnom kontingentu koji je izvodio zadatke u borbi s međunarodnim terorizmom u Siriji”, potvrđeno je u ruskom Ministarstvu odbrane.

Moskva: Duboka zabrinutost

“Izražena je duboka zabrinutost zbog još jedne u nizu provokacija turske strane prema ruskom patrolnom brodu ‘Smetlivi’ u Egejskom moru, koji je, radi upozorenja na sudar s turskim brodom, bio prinuđen otvoriti vatru iz lakog naoružanja na rastojanju koje garantira nepogađanje turskog broda”, dodale su ruske vlasti.

Incident će vjerovatno pojačati napetosti između dviju zemalja, navode agencije, jer su odnosi Ankare i Moskve ozbiljno narušeni zbog Sirije i nakon što je Turska oborila ruski borbeni avion prošlog mjeseca.

Početkom mjeseca je Turska prigovorila Rusiji zbog incidenta u kojem je ruski mornar uslikan kako prijeti raketnim bacačem na palubi ratnog broda koji prolazi pored Istanbula.

Izvor: Al Jazeera i agencije