Novi ruski uvjeti za buduće isporuke nafte Bjelorusiji

Iz Moskve su Minsku poslali prijedloge ruskih kompanija s novom formulom za izračunavanje cijene nafte (EPA)

Rusija je predložila nove uvjete za buduće isporuke nafte Bjelorusiji kako bi Minsku djelomično nadoknadila troškove na ime ruskih taksi uvedenih prošle godine, saopćeno je danas u Moskvi, što je, po ocjeni Reutersa, znak potencijalnog napretka u dvomjesečnom sporu između dvije zemlje, javlja Reuters.

Minsk i Moskva u sporu su od 1. januara, kada nisu uspjeli dogovoriti uvjete opskrbe Bjelorusije naftom u 2020, zbog čega su velike ruske naftne kompanije obustavile isporuke tog energenta toj zemlji.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak izjavio je da su Minsku poslani prijedlozi ruskih kompanija s novom formulom za izračunavanje cijene nafte.

Moskva je ranije isporučivala sirovu naftu i naftne derivate Minsku bez naplate ikakvih izvoznih taksi, u skladu s bescarinskim sporazumom između Rusije, Bjelorusije i Kazahstana. Prošle godine Rusija je izmijenila porezni zakon, čime je taj aranžman suspendiran.

Ruske izmjene porezne politike koštale su Bjelorusiju 330 miliona dolara u 2019, saopćio je Minsk ovog mjeseca. Državni budžet izgubio je 130 miliona dolara, dok su bjeloruske rafinerije nafte izgubile 200 miliona dolara, prenosi Tanjug.

Lukašenko: ‘To je bio neočekivan prijedlog’

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko izjavio je u međuvremenu da je njegov ruski kolega Vladimir Putin predložio nadoknadu Minsku od 300 miliona dolara na ime prošlogodišnjih gubitaka. Prema njegovim riječima, ruski predsjednik također je rekao da je Moskva spremna zadržati iste uvjete za isporuku nafte u 2020. kakvi su važili prošle godine.

“To je bio neočekivan prijedlog. Ovo je izvjestan pomak naprijed. Radit ćemo u tom pravcu”, rekao je Lukašenko prilikom sastanka s jednim od ruskih regionalnih zvaničnika u Minsku.

Dodao je da bi ruske porezne izmjene koštale Bjelorusiju ove godine od 420 do 430 miliona dolara ako bi Rusija njegovoj zemlji isporučila 24 miliona tona nafte i da bi ruske kompanije mogle Minsku refundirati taj novac.

Izvor: Agencije