Novi ruski svemirski robot bit će lakši i manji od Fedora

Fedor ima ruke s pet prstiju, nalik ljudskima, kojima može manipulirati (Arhiva)

Android iz projekta Tester, koji bi trebao rukovati budućom ruskom svemirskom letjelicom Oriol, bit će lakši, manji i izgledat će ljepše od Fedora, robota koji je nedavno putovao na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), saopćio je ured za saradnju s medijima Asocijacije za tehnološki razvoj i proizvodnju androida.

“Izgledat će kao ljudsko biće, a sigurno će biti manji i lakši od Fedora. Vizuelno će biti ljepši, imat će moderniji dizajn i više plastičnih elemenata, koji će se moći savijati prilikom pokreta”, rečeno je agenciji TASS iz te kompanije, prenosi Tanjug.

Kako je navedeno, novi robot imat će funkcionalniji mehanizam za držanje predmeta.

Android će ‘pritiskati dugmad’

Fedor ima ruke s pet prstiju, nalik ljudskima, kojima može manipulirati.

Konačan izgled novog robota bit će definiran nakon što bude potpisan ugovor s Roskosmosom, ruskom državnom agencijom za svemir.

Kako je rečeno, ako ugovor bude potpisan do kraja prvog kvartala, izgled novog robota bit će definiran do kraja ove godine, a njegovo testiranje na Zemlji počet će 2022.

Direktor “Android tehnologija” Jevgenij Dudurov izjavio je ranije da će robot iz projekta Tester rukovati Oriolom tokom prva dva leta.

Jedan od rukovodilaca Roskosmosa Aleksandar Blošenko rekao je da će android “pritiskati dugmad”, odnosno da će, naprimjer, mehanički sarađivati s kontrolnim sistemima letjelice.

Letovi s posadom 2025.

Letovi Oriola s posadom trebaju početi 2025.

Fedora su razvili “Android tehnologije” i Fond za napredna istraživanja, na zahtjev Ministarstva za vanredne situacije Rusije.

Prototip robota za spašavanje završen je 2016.

U početku su ga zvali Avatar, ali je kasnije dobio ime Fedor (Final Experimental Demonstration Object Research).

Izvor: Agencije