Novi rudnik osvježava englesku ekonomiju

Dok sjeverni dio Velike Britanije razmišlja o referendumu, na jugu je centar pažnje na novom rudniku.

Interesantno je da je to prvi novi rudnik na teritoriji te zemlje u posljednjih 40 godina, a mineral za kojim se traga je volfram.

Rudnik još nije ni otvoren, a već je unio više miliona funti u ekonomiju Hemerdona, mjesta u blizini engleske južne obale. Većina opreme i potrepština kupuje se od lokalnog stanovništva.

Generalno, vjerovalo se da je rudarstvo u Velikoj Britaniji izumrlo, ali zahvaljujući investiciji australske kompanije Wolf Minerals od 130 miliona funti, 200 ljudi je nakon skoro pola stoljeća ponovno počelo vaditi dragocjene metale iz zemlje.

Russell Clark, direktor kompanije Wolf Minerals, kazao je: “Mnogi su vjerovali da u Engleskoj nema mjesta za novi rudnik, ali infrastruktura je ovdje. Imamo odličnu transportnu i energetsku mrežu, a to su samo neki od faktora koji ovaj rudnik čine profitabilnim.”

A sve se vrti oko volframa, crnog metala koji se koristi za izradu kvalitetnih alata, pa sve do žarnih niti u sijalicama.

Velika industrija

Nekada je industrija volframa bila u procvatu. Međutim, kada se velika količina zaliha odjednom našla na tržištu, cijene su naglo potonule i za sobom povukle britanske rudnike.

Danas je Kina najveći proizvođač ovog metala. Međutim, stroge restrikcije na njegov izvoz stvorile su nedostatak na svjetskom tržištu. Rezultat toga je da cijena ponovno raste, a firme poput Wolf Mineralsa ponovno ulaze na tržište.

Očekuju da će godišnje proizvoditi 3.500 tona volframa, odnosno 3,5 posto svjetske potražnje.

Kap u moru, tvrde tržišni analitičari, ali će to vjerovatno podstaći i ostale da urade isto.

“Mnogi kupci vole imati alternativu za Kinu, a sigurno snadbijevanje iz jedne razvijene zapadne ekonomije može podstaći i ostale nekadašnje proizvođače da ponovno aktiviraju proizvodnju volframa”, ocijenila je tržišna analitičarka Claire Hack.

Iz rudnika predviđaju da će postojeći kapaciteti trajati narednih deset godina. Proizvodnja počinje sredinom naredne godine, što će vjerovatno transformirati ekonomiju lokalne zajednice.

Izvor: Al Jazeera