Novi razgovori afganistanske Vlade i talibana u Kataru

Afganistanske vlasti i talibani postigli su preliminaran dogovor da održe mirovne pregovore u prijestolnici Katara (EPA)

Afganistanska Vlada i talibani postigli su preliminaran dogovor da održe mirovne pregovore u Kataru.

Datum razgovora nije objavljen,  saopćila je afganistanska televizija Tolo News.

Razgovori će biti organizirani nakon što dvije strane primijene dogovor o oslobađanju zatvorenika, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju Tass.

SAD i talibani potpisali su mirovni sporazum 29. februara u katarskoj prijestolnici Dohi, prema kojem će afganistanske vlasti osloboditi do 5.000 pristalica talibana, dok će talibani oslobodi 1.000 zatvorenika.

Vlada u Kabulu do sada je oslobodila oko 2.700 pristalica talibana, a talibani tvrde da su na slobodu pustili više od 450 pripadnika afganistanskih sigurnosnih službi.

Sporazum između SAD-a i talibana trebao je omogućiti američkim snagama da postepeno napuste Afganistan, nakon 19 godina, i otvoriti put za unutarafganistanske pregovore, koji bi oblikovali političku budućnost zemlje.

UN: Talibani sarađuju s Al-Kaidom

Prema tom sporazumu, talibani su se obavezali da će se boriti protiv drugih skupina, uključujući mrežu Al-Kaida, koju su nekada podržavali, te sprečavati pobunjenike da koriste teritorij Afganistana da bi izvodili napade na Ameriku.

Međutim, u izvještaju koji su objavili Ujedinjeni narodi piše da talibani u Afganistanu i dalje održavaju bliske veze s Al-Kaidom, unatoč potpisivanju mirovnog sporazuma sa SAD-om.

Pobunjenici su odmah ocijenili izvještaj neutemeljenim i punim predrasuda.

Odbor UN-a koji stoji iza izvještaja naveo je kako je nekoliko značajnih pripadnika Al-Kaide ubijeno tijekom prethodnih mjeseci, ali da je jedan broj istaknutih čelnika mreže, koju je nekada vodio Osama bin Laden, ostalo u Afganistanu.

Glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid izdao je saopćenje u kojem osuđuje izvještaj UN-a.

Izvor: Agencije