Oglasi

Novi put svile: Kina za dublje veze sa centralnom i istočnom Evropom

Poboljšanje odnosa zasniva se na 'komplementarnoj prednosti' i za Kinu i za regiju, navodi Peking.
Ocjenjuje se kako je kineski interes u centralnoj i istočnoj Evropi povezan sa planom „novog puta svile“EPA - Ilustracija

Kina želi dublje ekonomske veze u 16 država centralne i istočne Evrope, a što je povezano sa planom „novog puta svile“ da se ojača veći globalni uticaj, ocijenila je američka agencija AP.

Ova agencija je, prenoseći riječi kineskog ministra transporta Lija Xiaopenga sa Samita ministara transporta Kine i 16 država centralne i istočne Evrope da Kina želi veću saradnju sa centralnoistočnom Evropom, navela kako Peking već finansira projekte kao, kako je AP ocijenio, dio svoje namjere da ostvari veći globalni uticaj.

Poboljšanje ekonomskih i drugih odnosa zasniva se na "komplementarnoj prednosti" i za Kinu i za regiju, navodi AP riječi kineskog ministra.

Linija Beograd - Budimpešta

Agencija AP ocjenjuje kako je kineski interes u centralnoj i istočnoj Evropi povezan sa planom "novog puta svile" da se ojača uticaj Kine u inostranstvu kroz investicije i bliže ekonomske veze.

Kako agencija piše, inicijativa je izazvala zabrinutost u Evropskoj uniji da bi subvencionirane kineske kompanije imale tržišnu prednost bez recipročnih ugovora za evropske firme, a što Peking odbacuje.

U AP-u pišu da među projekte koje Kina podržava spada i brza željeznica između Beogada i Budimpešte.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.