Novi protesti zbog silovanja, ubijen novinar

Stotine demonstranata okupilo se u centru New Delhija u nedjelju, uprkos policijskoj zabrani, tokom novog vala demonstracija protiv masovnog silovanja studentice medicine prošlog vikenda.

Policija je u nedjelju bacila suzavac i vodene bombe na demonstrante, ali oko 2.000 njih ostalo je na ulicama, javili su svjedoci.

Istovremeno, u odvojenom incidentu, policija je upucala televizijskog reportera na demonstracijama protiv seksualnog napada na filmsku glumicu na sjeveru zemlje.

U New Delhiju, izbili su sukobi između demonstranata i policije ispred zgrada Vlade. Demonstranti su uzvikivali parole protiv Vlade i bacali kamenje i flaše na policijske barikade.

Oštre mjere sigurnosti

Ranije je blokiran pristup predsjedničkoj rezidenciji i Parlamentu.

Sukobi traju od subote, dok policija pokušava spriječiti demonstracije u New Delhiju.

“Tu smo da demonstriramo protiv užasnog zločina. Imamo pravo na to”, kazao je jedan demonstrant, a prenosi agencija Press Trust of India.

Najavljeni su i novi protesti na mjestima gdje demonstracije nisu zabranjene, kazali su organizatori.

“Povećane su mjere sigurnosti u srcu New Delhija. Policija u opremi za razbijanje demonstracija nalazi se na svim mjestima gdje se očekuju protesti. Provodi se Odredba 144 Krivičnog zakona, koja zabranjuje okupljanje više od petero ljudi”, javila je iz New Delhija reporterka Al Jazeere Subina Shrestha.

“Situacija je postala zaista ružna u subotu nakon što su se demonstranti sukobili s policijom, a policija je na to odgovorila vodenim bombama i suzavcem.”

Masovno silovanje izazvalo je javni bijes širom Indije, a u brojnim gradovima organizirani su protesti.

Incident je izazvao napetosti i u Parlamentu, pa su vlasti objavile da će provesti mjere koje će prijestolnicu učiniti sigurnijom za žene.

Predviđena je veća prisutnost policije na ulicama, te ubrzavanje sudskih procesa za slučajeve silovanja.

Šestorica pijanih muškaraca vozili su se iznajmljenim autobusom prošle nedjelje, kada su pokupili studenticu fizioterapije i njenog 28-godišnjeg prijatelja.

Muškarci su silovali djevojku, a zatim izbacili nju i njenog prijatelja iz autobusa, koji je vozio velikom brzinom, navodi policija.

Djevojka, koju su tukli željeznim štapom, zadobila je teške interne povrede.

Hapšenje osumnjičenih

Petorica osumnjičenih uhapšeni su nedugo nakon incidenta, a šesti je uhapšen u petak, javljaju indijski mediji.

Prema policijskim podacima, svakih 18 sati desi se jedno silovanje u New Delhiju.

Istovremeno, u Imphalu, prijestolnici države Manipur, ubijen je televizijski reporter (36), zaposlenik mreže Doodrashan, nakon što je policija otvorila vatru na demonstrante koji su pokušali zapaliti policijski autobus, saopćio je policijski glasnogovornik.

U tom području traje generalni štrajk nakon što su zaposlenici lokalne političke stranke navodno seksualno napali filmsku glumicu.

Izvori: Al Jazeera i agencije