Novi protesti zbog rušenja u Savamali

Inicijativa 'Ne davimo Beograd' traži smjene gradonačelnika, ministra i direktora policije (Anadolija)

U Beogradu se u srijedu održava protest inicijative “Ne davimo Beograd” zbog rušenja objekata u beogradskoj četvrti Savamala.

U izbornoj noći, 24. na 25. april, maskirane osobe bagerima su porušile objekte u Savamali i maltretirale očevice.

Građani su zbog nasilja u više navrata zvali policiju, ali im je odgovoreno da nisu nadležni i da se obrate Komunalnoj policiji, koja također nije reagirala.

‘Vraćanje dostojanstva’

Na prostoru Savamale planirana je gradnja “Beograda na vodi”, najvećeg infrastrukturnog projekta Vlade premijera Aleksandra Vučića.

“Ima smisla, utoliko što nam vraća dostojanstvo, ali nisam sigurna da li će to uroditi plodom. Istorija nam kaže da smo bili uporni prošli put i da smo uspeli. Eto, zato dolazim”, kazala je jedna od demonstrantica.

Drugi demonstrant tvrdi da je skeptičan, ali da se nada da će se nešto pokrenuti.

“Priželjkujem, ali ne očekujem da će se desit. Ako nije do sada nitko podnio ostavku, ne vidim zašto bi sada osetio potrebu da to uradi”, istakao je on.

Inicijativa “Ne davimo Beograd” je 11. maja održala prvi protest i tražila smjene gradonačelnika, ministra i direktora policije.

Više javno tužilaštvo u Beogradu traži od policije da pokrene istragu.

Odgovoran ‘vrh Beograda’

Zaštitnik građana u Srbiji, ombudsman Saša Janković, napisao je izvještaj u kojem navodi da je policiji naređeno da ne izlazi na teren.

Mišljenja je da je rušenje Savamale narušavanje suvereniteta zemlje i okupacija dijela Beograda.

Premijer Vučić kao odgovorne za rušenje označava “vrh grada Beograda”.

Izvor: Al Jazeera