Novi protesti zbog južnjačke zastave

Demonstranti u gradu Columbia, u američkoj saveznoj državi Južnoj Karolini, izašli su da se suprotstave skupu koji je iskazao podršku konfederalnoj zastavi.

Kontroverzna zastava je prošle sedmice uklonjena ispred zgrade parlamenta ove države.

Kao primjer slobode govore u Americi može poslužiti protest bjelačkih rasističkih skupina Ku Klux Klana i njihovih saveznika i na drugoj strani kontraprotesti.

“Ne možemo voditi ravnopravnu raspravu jer smo crnci. I dalje živimo u 60-im”, požalila se jedna učesnica kontraprotesta.

Na drugoj strani su oni koji su došli ispred zgrade parlamenta Južne Karoline koje je čuvala policija. Došli su kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog uklanjanja konfederalne zastave.

Mnogi na tu zastavu gledaju kao na simbol rasizma, a s njom se fotografisao i Dylann Roof, čovjek koji je prošlog mjeseca u toj državi ubio devetero ljudi.

Skup je trajao nešto više od sat vremena i dok su jedni stajali mirno, drugi su dobacivali kontraskupu, koji je bio deset puta brojniji.

Neki su se tukli, neki svađali, a neki su i uhapšeni.

“Za Ku Klux Klan ovo je pitanje naslijeđa i slobode govora. No, veći dio skupa proveli su ispred zgrade parlamenta, dobacujući ljudima okupljenima na kontraskupu”, javlja Al Jazeerin reporter Alan Fisher.

Pogrešna poruka u pogrešnom trenutku

Za većinu, ovdje nije samo riječ o skidanju zastave.

“Prodaja konfederalne zastave zbog ovoga je nevjerovatno porasla. Nisu učinili ništa, osim što su izvukli ljude na ulicu. Jedino rješenje je revolucija”, poručio je učenik skupa koji je organizovao Ku Klux Klan.

Za kontraskup to je pogrešna poruka, u pogrešnom trenutku.

“Ti ljudi su neobrazovani, očajni i potlačeni. Kad bi svi slični njima shvatili da nas sve muči isti problem, tek bi tu stvari krenule nabolje”, smatra jedan od učesnika kontraskupa.

“Ovo je tužno. Ne bismo se trebali ovako dijeliti”, smatra druga učesnica.

Klan je na jugu SAD-a nekad bio moćna organizacija koja je bila poznata po širenju nasilja protiv crnačkog stanovništva.

Posljednjih godina njihov broj značajno se smanjio, premda oni tvrde da je interes za organizaciju porastao zbog problema sa zastavom.

Nakon održanog skupa, policija je ispratila pripadnike Klana.

Ispratili su ih i povici onih koji misle da je Ku Klux klanu i južnjačkoj zastavi mjesto u historiji.

Izvor: Al Jazeera