Novi protesti novinara za smjenu Gašića

U devet gradova Srbije održani su protestni skupovi pod nazivom “Novinari ne kleče – predsedniče Vlade održite obećanje”.

Novinarska udruženja proteste su organizovala zbog toga što, iako je to najavio, premijer Srbije Aleksandar Vučić do danas nije smijenio Bratislava Gašića sa mjesta ministra odbrane.

Njegova smjena najavljena je nakon opaske upućene dopisnici televizije B92 Zlatiji Labović da “voli novinarke koje lako kleknu”.

“I to pokazuje da odnos prema novinarima nije samo u tome što je Gašić uvredio jednu novinarku, nego to što nas [Aleksandar Vučić] potcenjuje i baš ga briga što smo se mi tu skupljali i pre dve nedelje na istom ovom mestu. On misli da su novinari neke napasti koje ga samo progone i pitaju neka nezgodna pitanja, pišu protiv njega, a nikako ne želi da im izađe u susret makar ovim gestom da smeni jednog ministra koji je bio jako nepristojan prema jednoj našoj koleginici”, kaže novinar Dragoljub – Draža Petrović.

Kampanja ‘Novinari ne kleče’

Reporterka Al Jazeere Jelena Glušac javila je da su novinarska udruženja pozvala na protest, ovoga puta širom Srbije, nakon što ministar odbrane Gašić ni poslije dvije sedmice nije razriješen funkcije.

“Prvi protestni skup održan je takođe ispred Vlade Srbije iste večeri nakon što je ministar izgovorio da voli novinarke koje lako kleknu. Tada je na društvenim mrežama pokrenuta kampanja ‘Novinari ne kleče’, koja je sad dobila i nastavak ‘Predsedniče Vlade, održite obećanje’. Iako je njegovu smenu najavio istog dana, premijer Aleksandar Vučić više se tim povodom nije oglašavao i tek bi na novinarska inistiranja odgovarao da Bratislav Gašić nije smenjen zato što za njega još nije pronađena odgovarajuća zamena”, javila je Glušac.

“Novinarska udruženja u Srbiji smatraju da je nedopustivo dalje odlaganje ispunjenja obećanja premijera, da je neophodno da se hitno pokrene postupak Gašićevog razrešenja zbog, kako kažu, skaredne izjave kojom je uvredio sve novinare i sve žene, te da su potpuno nedopustivi pokušaji da se ova njegova izjava relativizuje i opravda”.

Izvor: Al Jazeera