Novi protest u Tirani, ambasada SAD-a poziva na oprez

Tirana, Protest
Ujedinjena opozicija sedmicama protestuje, zahtijevajući Raminu ostavku i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora (EPA)

Američko veleposlanstvo u Tirani upozorilo je svoje državljane u Albaniji na oporbeni prosvjedni skup koji je zakazan za subotu u prijestolnici zemlje.

S obzirom da ne postoji jasan nagovještaj o tome kako će se ovaj prosvjed razvijati, veleposlanstvo je pozvalo svoje građane na oprez, javlja agenija ATA.

“Očekuje se da će se veliki prosvjed održati u blizini ureda premijera […] s početkom u 19.00 sati. Skupina namjerava prosvjedovati protiv albanske Vlade i može se preseliti na različite lokacije u Tirani. Trajanje ovih prosvjeda je nepoznato. Nedavni prosvjedi uključivali su nasilje, a snage sigurnosti su koristile vodene topove i suzavac kako bi rastjerale mase”, navelo je američko veleposlantvo u priopćenju.

Optužbe za korupciju i krađu glasova

Prije dva dana u Tirani je održan prosvjed albanskih studenata ispred zgrade Ministarstva prosvjete koji je prošao uz povećane tenzije, a studenti su razbijali prozore na zgradi u kojoj je smješteno ministarstvo te bacali dimne bombe.

U prosincu prošle godine studenti su započeli masovne prosvjede ispred Ministarstva prosvjete koji su trajali sve do veljače.

Od sredine veljače oporba održava prosvjede, optužujući vladine dužnosnike za korupciju i krađu glasova na parlamentarnim izborima prije dvije godine.

Oni zahtijevaju prijelaznu vladu i prijevremene izbore.

Veleposlanstvo SAD-a u Tirani i parlamentarci Europske unije pozvali su u ponedjeljak albansku oporbu da se suzdrži od nasilja u svojim antivladinim prosvjedima.

Američko veleposlanstvo je pozvalo oporbene lidere da osude nasilje i osiguraju da svi budući javni prosvjedi prođu u miru.

Osude nasilja

“Nasilni prosvjedi škode demokratskim reformskim naporima Albanije i njezinim izgledima za napredak na putu prema EU-u”, priopćilo je tada veleposlanstvo SAD-a.

Europski parlamentarci su također pozvali Albance da se suzdrže od svakog oblika nasilja.

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) najoštrije je u ponedjeljak osudila nasilje na prosvjedima u Tirani tijekom prošlog vikenda, kao i prijetnje i pokušaje zastrašivanja upućene šefu misije OESS-a u Albaniji i toj organizaciji.

Izvor: Agencije