Novi protest protiv vlasti u Rumuniji

Rumuni protestuju protiv vlasti Socijaldemokratske partije (PSD), čiji je lider osuđen zbog zloupotreba (EPA)

Više hiljada Rumuna protestovalo je zbog korupcije u subotu uveče u Bukureštu, dan nakon nasilja koje je izbilo na antivladinom protestu zbog kojeg je 455 ljudi, uključujući desetine policajaca, zatražilo lekarsku pomoć.

Učesnici drugog protesta zaredom ispred vladinih zgrada u Bukureštu nosili su zastave Rumunije i Evropske unije (EU), na istom mestu na kojem je prethodnog dana izbilo nasilje.

“Ne bojte se! Rumuni će ustati”, uzvikivali su demonstranti, prenela je agencija AP dodajući da je policija ograničila saobraćaj u tom delu glavnog grada Rumunije.

Policija je stala u odbranu upotrebe sile na jučerašnjem protestu navodeći da će biti podignute optužnice protiv osam osoba zbog nasilja.

Ministar unutrašnjih poslova Carmen Dan rekao je da policija nije “intervenisala protiv mirnih demonstranata, već protiv opasnih huligana koji su napali predstavnike vlasti”.

Međutim, rumunski predsednik Klaus Iohannis, kritičar vlade, saopštio je da “oštro osuđuje brutalnu intervenciju policije za razbijanje nereda”, koju je nazvao neproporcijalnim odgovorom na mahom mirne proteste.

Policija tukla i novinare

I troje novinara su rekli da su bili izloženi policijskom nasilju, dok su izveštavali sa protesta.

Služba hitne pomoći saopštila je da je 70 osoba, među kojima 11 policajaca, prebačeno u bolnicu zbog nasilja na protestu u petak uveče.

Mnogi demonstranti su zadobili lakše povrede ili disajne smetnje zbog suzavca.

Rumuni koji žive u inostranstvu počeli su u petak protest protiv vlasti Socijaldemokratske partije (PSD) u Bukureštu zahtevajući ostavku vlade i zalažući se za prevremene izbore.

Lider PSD-a Livio Dragnea nedavno je osuđen na tri i po godine zatvora zbog podsticanja drugih na zloupotrebu vlasti.

Oko četiri miliona Rumuna, od ukupno 20, rade u inostranstvu, od kojih polovina u Italiji i Španiji, prema službenim podacima.

Od dijaspore 2,5 posto BDP-a

Tokom 2017., iseljeni Rumuni su porodicama u domovini poslali 4,3 milijarde eura, ili blizu 2,5 odsto BDP-a zemlje, jedne od najsiromašnijih u Europi.

Mnogi od njih kažu da su je napustili zbog korupcije, malih plata i nedostatka mogućnosti, preneo je AP.

Isabela Conduruta, 45-godišnja Rumunka, koja je 12 godina u Nemačkoj radila kao čistač, objasnila je zašto se pridružila protestu.

“Želimo da se vratimo u Rumuniju, ali ima previše korupcije, a zdravstvena zaštita je loša”, rekla je za agenciju Associated Press.

Mediji su podsetili da se u Rumuniji u posljednjih godinu i po redovno održavaju protesti, a vrhunac je bio u februaru 2017. kada se okupilo pola miliona ljudi, kada nije zabilježen nikakav incident.

Nakon povratka na vlast krajem 2016., PSD je pokrenuo veliku reformu pravosuđa koja preti nezavisnosti sudija i omogućava političkim zvaničnicima da izbegnu kazne, ističu kritičari reforme.

Izvor: Agencije