Novi protest grupe ‘Pravda za Davida’

Nakon što ni večeras policija nije dozvolila održavanje skupa “Pravda za Davida” na Trgu Krajine u Banjoj Luci, građani su ponovno, u prosvjednoj šetnji, prošli ulicama grada.

Zahtijevali su da se otkriju ubojice i nalogodavci ubojstva 21-godišnjeg Davida Dragičevića, čije je roditelje Davora Dragičevića i Suzanu Radanović policija privela u utorak.

U pritvoru je bilo i nekoliko sadašnjih i bivših zastupnika u Narodnoj skupštini bh. entiteta Republika Srpska.

Podršku roditeljima Davida Dragičevića dali su i građani Sarajeva, Beograda i Zagreba, ali i Novog Sada, Tuzle i Mostara.

Prethodno je predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik uputio kritike tužiteljima koji vode istragu, a ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač tvrdi kako je entitetska policija radila po nalogu tužiteljstva.

Poziv Tužiteljstvu BiH da preuzme slučaj

Okružno tužiteljstvo u Banjoj Luci uputit će Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine zahtjev za preuzimanjem istrage o ubojstvu Davida Dragičevića.

Dogovoreno je to na sastanku predsjednika Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Milana Tegeltije s glavnim republičkim tužiteljem entiteta Republika Srpska Mahmutom Švrakom i glavnim banjolučkim tužiteljem Želimirom Lepirom.

Tegeltija je pojasnio da će zahtjev za preuzimanjem nadležnosti u tom slučaju državnom tužiteljstvu biti upućen u sljedećih nekoliko dana.

Ifet Feraget, odvjetnik Davora Dragičevića, kazao je da, po zakonu, Tužiteljstvo i Sud Bosne i Hercegovine mogu postupati samo ako su prouzročene štetne posljedice po nacionalnu sigurnost ili državne interese. 

Dragičević najavio nove zahtjeve

“Mislim da je ovakva odluka malo problematična iz razloga što je došla nakon političkog pritiska. Na taj način je dovedena u pitanje nezavisnost VSTV-a, kao samostalnog organa i kao organa koji nije bio u stanju da detektuje ovaj problem u proteklih deset mjeseci, bez političkog pritiska, kao što nije bilo u stanju da detektuje problem u slučaju ‘Dženan Memić’. Prije nekog vremena je predsjednik VSTV-a izjavio da ova dva slučaja nemaju nikakav prioritet i da se moraju rješevati u skladu sa zakonskom procedurom”, kaže Feraget.

Dodaje kako se “postavlja pitanje zbog čega Okružno javno tužilaštvo u Banjoj Luci nije u mogućnosti da procesuira jedno ubistvo, koji su razlozi i ko je zbog toga odgovoran”.

Za nedjelju su u Banjoj Luci najavljeni prosvjedi na kojima će Davor Dragičević iznijeti nove zahtjeve.

Izvor: Al Jazeera i agencije