Novi preokret: Avion se prizemljio?

Potraga je ušla u 45. dan, malezijske vlasti se nadaju da će više zemalja pomoći tako što će podijeliti svoje satelitske i radarske podatke (Getty Images)

Potraga za nestalim malezijskim avionom dosad nije urodila plodom zbog čega će možda morati biti pokrenuta ispočetka ukoliko se u idućih nekoliko dana ne pronađu tragovi aviona, priopćio je u utorak međunarodni tim.

Međunarodni tim koji je u potrazi za Boeingom 777 sada razmatra naizgled nemogući splet događaja da se letjelica negdje “prizemljila”.

“Ako u idućih nekoliko dana ne budemo imali pozitivnih rezultata, morat ćemo razmotriti i tu mogućnost”, rekli su izvori bliski Međunarodnom istražnom timu, prenosi Fena.

Izvori nisu sugerirali u kojoj zemlji se avion mogao prizemljiti ili srušiti, a i ranije se nagađalo da je moglo doći do takvog slijeda događaja, iako je prvobitna istraga fokusirana na Indijski ocean.

Izvor: Nije nemoguće, nema krhotina

“Pomisao da je sletio negdje drugdje nije nemoguća jer nismo pronašli niti jedan komad krhotina koji bi mogli pripadati MH370. Međutim, mogućnost da određena zemlja skriva avion kada je više od 20 zemalja u potrazi za njim je apsurdna”, kazao je jedan od izvora.

No, priznali su da je teško utvrditi je li avion doista završio u Indijskom oceanu unatoč proračunima koji navode na takav zaključak.

Tijekom ranijih faza potrage, britanski list The Daily Mail je izvijestio kako su ribari i mještani koji žive ne sjeveroistoku Malezije, čuli ili vidjeli avion koji je nisko letio u vrijeme kada je MH370 izgubio kontakt s kontrolom leta.

Istražni tim, na čelu s malezijskom ekipom i stručnjacima iz Inmasrata i britanskog Ogranka za istragu avionskih nesreća, morao se oslanjati na komunikacijske satelite Inmarsata koji nisu omogućili dovoljno detaljan uvid.

Na osnovu toga oni nisu mogli otkriti smjer kretanje letjelice, njezinu nadmorsku visinu i brzinu.

“Komunikacijski satelit je previđen za komunikaciju…ime mu samo kaže. Razlog zbog kojeg su istražitelji bili prisiljeni usvojiti nove algoritme kako bi izračunali posljednju poznatu lokaciju MH370 je taj što nismo imali podatke globalnog sistema za pozicioniranje nakon što je prošlo 45 minuta od polijetanja Boeinga”, kazao je jedan od izvora.

Izvor je dodao kako međunarodni tim razmatra da se istraga proširi slanjem dodatnih brodova, aviona i podmornica u potragu za MH370 jer postoji zabrinutost da “tražimo na pogrešnim mjestima”.

“Ne možemo se fokusirati na jednom mjesto previše dugo jer je ocean ogroman iako je istražni tim pratio i analizirao tragove koje je dobio”, dodao je anonimni izvor.

Manjak informacija

Sad, kad je potraga ušla u 45. dan, malezijske vlasti se nadaju da će više zemalja pomoći tako što će podijeliti svoje satelitske i radarske podatke.

Tim nije dobio onoliko informacija koliko su očekivali od drugih zemalja. “Većinom su nam davali selektivne podatke”, rekao je izvor.

Dodao je da su ovakve informacije dobili jer su zemlje koje su im slale djelomične podatke otežavali malezijskim vlastima da kompletiraju sliku tijeka događanja.

Malezijske vlasti su tražile od američke vlade da im omogući uvid u podatke koje je prikupila u svojoj tajnoj bazi Pine Gap u Australiji, ali su Amerikanci odbili njihov zahtjev pod izgovorom da nisu ostvarili kontakt s nestalom letjelicom.

“Mi ih ne možemo prisiliti da nam daju podatke jer su već rekli da nemaju ništa”, kaže izvor.

Avion MH370 nestao je na letu između Kuala Lumpura i Pekinga 8. ožujka, nedugo nakon što je poletio iz malezijske prijestolnice.

Izvor: Agencije