Oglasi

Novi premijer Luksemburga položio zakletvu

Liberal Xavier Bettel je najavio da će njegova Vlada nastojati smanjiti deficit povećanjem poreza na dodanu vrijednost.
Vladu čine Bettelovi liberali, socijalisti i zeleniEPA

Novi premijer Luksemburga Xavier Bettel (40) položio je u srijedu zakletvu, čime je i zvanično okončana 18-godišnja vladavina Jean-Claude Junckera, premijera s najdužim stažom u Evropi.

Vladu čine Bettelovi liberali, socijalisti i zeleni, dok su Junckerovi demokršćani, koji su sada sišli sa vlasti poslije četiri decenije, najavili su da će biti konstruktivna opozicija, prenio je AP.

Vladajuća koalicija je na prijevremenim izborima u oktobru osvojila zajedno 32 od 60 mjesta u Parlamentu, a demokršćani su ostali najveća pojedinačna snaga sa 23 poslanika.

Bettel je najavio da će njegova Vlada također nastojati smanjiti deficit Luksemburga povećanjem poreza na dodanu vrijednost.

Špijunski i korupcijski skandal

Juncker je podnio ostavku početkom jula, zbog špijunskog i korupcijskog skandala koji je uzdrmao tu državu.

Parlamentarna istraga pokazala je da je luksemburška tajna služba protivzakonito prisluškivala političare i javne osobe, kupovala automobile za privatnu upotrebu i primala mito i usluge u zamjenu za pristup utjecajnim dužnosnicima.

Junckeru se zamjera što nije u dovoljnoj mjeri nadgledao domaću sigurnosnu agenciju, koja je, kako se pokazalo, neovlašteno špijunirala neke političare i pribjegavala korupciji.

On je kategorički odbacio optužbe da je bio popustljiv prema specijalnim službama.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.