Novi pregovori afganistanskih talibana i iranskih čelnika

Afganistanski talibani se bore s vlastima u Kabulu otkad je američka vojska intervenirala u Afganistanu kako bi svrgnula pobunjenike s vlasti nakon napada 11. septembra 2001 (EPA)

Afganistanski talibani su organizirali nove pregovore s iranskim čelnicima, ovaj put u Iranu, nekoliko dana nakon prethodnih u Afganistanu, saopćilo je u ponedjeljak iransko ministarstvo vanjskih poslova.

Ti pregovori održani u nedjelju, nakon najave skorog djelomičnog povlačenja američkih vojnika iz Afganistana, trebaju “potaknuti” mirovni proces u toj zemlji, dodao je glasnogovornik ministarstva u Teheranu Bahram Ghassemi.

Afganistanski talibani se bore s vlastima u Kabulu otkad je američka vojska intervenirala u Afganistanu kako bi svrgnula pobunjenike s vlasti nakon napada 11. septembra 2001, prenosi Hina.

U prigodi rijetkog posjeta Iranu “izaslanstvo afganistanskih talibana dugo je u Teheranu razgovaralo sa zamjenikom iranskog ministra vanjskih poslova (Abbasom) Aragchijem”, rekao je Ghassemi na konferenciji za medije koju je prenosila televizija.

“Svrha pregovora je (…) potaknuti ubrzanje pregovora u kojima sudjeluju afganistanske grupe (talibani) i vlada kako bi se ostvario pomak u mirovnom procesu”, rekao je.

Iranski čelnici su 26. decembra u Afganistanu razgovarali s afganistanskim talibanima i Teheran je rekao da je afganistansku vladu izvijestio o tim razgovorima.

Ubrzani pregovori

Pregovori Iranaca i talibana ubrzali su se nakon što je 21. decembra američki dužnosnik neočekivano objavio odluku predsjednika Donalda Trumpa o povlačenju “gotovo polovine” od 14.000 američkih vojnika iz Afganistana.

Iran ima više od 900 kilometara dugu granicu s Afganistanom, s kojim je oduvijek bio u zamršenim odnosima.

Iran, u kojemu su većina stanovnika šiitski muslimani, dugo je pomagao etničkoj manjini Hazarima u Afganistanu, svojoj braći po vjeri, koja su 1990-ih u vrijeme talibanske vlasti bila žestoko progonjena.

Iran je zajedno s Ujedinjenim narodima i sa zapadnim zemljama radio na rušenju talibana nakon američke invazije 2001.

No zadnjih godina informacije afganistanskih i zapadnih izvora govore da Čuvari revolucije, elitna vojska iranskog režima i talibani sarađuju kako bi protjerali američke vojnike iz Afganistana.

Izvor: Agencije