Novi predsjednik Maldiva poziva na jedinstvo

Policija i vojska čuvaju bivšeg predsjednika na nepoznatoj lokaciji (AFP)

Novi predsjednik Maldiva imenovat će u srijedu kabinet “nacionalnog jedinstva”, u nastojanju da se suprotstavi optužbama da je, uz podršku islamskih ekstremista, preuzeo vlast državnim udarom, pošto je raniji predsjednik Mohamed Nasheed bio primoran podnijeti ostavku.

Novi predsjednik Mohammed Waheed Hassan rekao je novinarima da je njegov cilj formiranje vladajuće koalicije koja će pomoći u izgradnji stabilne i demokratske zemlje, prenosi AP.

“Čak i partija bivšeg predsjednika bit će pozvana da se priključi (novom) kabinetu nacionalnog jedinstva”, najavljeno je iz okruženja novog predsjednika ovog turističkog raja u Indijskom okeanu, dodaje AFP.

Međutim, kako navodi francuska agencija, nejasno je da li će Nasheedova Maldivska demokratska stranka (MDP) učestvovati u novoj vlasti, pošto su kasno u utorak u saopćenju osudili ono što su nazvali “državnim udarom, koji je podržan od strane elemenata bitangi u policiji i vojsci”.


Hassan je negirao da stoji iza svrgavanja Nasheeda [AFP]

Policija Maldiva potvrdila je u srijedu da je uvela zabranu putovanja članovima vlade bivšeg predsjednika Nasheeda i da je u toku istraga o mogućim zloupotrebama vlasti.

Policija i vojska čuvaju bivšeg predsjednika na nepoznatoj lokaciji i vrše istragu o otkrivenima flašama alkohola koje su uklonjene iz predsjedničke rezidencije, navodi AP i dodaje da konzumiranje alkohola van turističkih centara na Maldivima predstavlja kriminalno djelo u toj muslimanskoj zemlji.

Izbjeći progone

Amnesty International (AI) je upozorio u srijedu novu vlast na Maldivima da se ne sveti pripadnicima bivše vlasti.

“Događaji posljednjih dana rezultat su višesedmičnepolitičke paralize i sloma odgovornosti i vladavine prava”, naveo je azijskopacifički direktor AI Sem Zarifi u saopćenju.

U saopćenju se izražava sumnja u trenutno prebivalište bivšeg predsjednika, koje bi se trebalo “odmah razjasniti”.

Nove vlasti na Maldivima moraju izbjeći progone pripadnike partije odlazećeg predsjednika Nasheeda, saopćio je AI.

“Nove vlasti na Maldivima moraju izbjeći progone pripadnike partije odlazećeg predsjednika Nasheeda”, navela je ova humanitarana organizacija u saopćenju.

AI je dodao da su najmanje tri visoka člana partije MDP navodno privedena, a pošto su ih pretukli policajci i opozicione pristalice u ponedjeljak uvečer.

Bivši predsjednik Nasheed je u utorak podnio ostavku, poslije trosedmičnih antivladinih protesta i pokrivenom policijom pobunom, koju je Nasheedova politička partija,nazvala državnim udarom.

Izvor: Agencije