Novi šef HDZ-a po principu ‘jedan član, jedan glas’

Novi predsjednik Hrvatske demokratske zajednice birat će se 17. jula po principu “jedan član, jedan glas”. Takav prijedlog Predsjedništva stranke potvrdilo je Nacionalno vijeće HDZ-a.

Kandidacijski postupak kreće danas, a kandidati u idućih 10 dana moraju prikupiti najmanje 5.000 potpisa podrške članova, kako bi se službeno uključili u utrku za čelnika stranke.

Zamjenik predsjednika Milijan Brkić tvrdi da o imenima kandidata stranačka tijela danas nisu razgovarala, iako se nada što većem broju kandidata.

Svoju kandidaturu dosad je otvoreno najavio samo HDZ-ov zastupnik u Evropskom parlamentu Andrej Plenković, iako se uz njega spominje još nekoliko imena.

Tomislav Karamarko je nedavno podnio ostavku na mjesto predsjednika HDZ-a Hrvatske.

“HDZ traži novog lidera i osobu koja će se na predstojećim izvanrednim parlamentarnim izborima suprotstaviti Zoranu Milanoviću, čelniku SDP-a. Tako HDZ bira i svog kandidata za premijera“, javlja reporter Al Jazeere Ivan Vrdoljak.

Dostojan protivnik SDP-u

Brkić je ranije rekao da će na to mjesto doći najbolja osoba unutar stranke koja će spriječiti da se “SDP i njegova tiranija vrati na vlast“, a da će o načinu izbora odlučiti većina.

„Što se tiče odgovornosti, bilo bi dobro da i druge stranke uče od HDZ-a“, rekao je Brkić.

“To će biti najbolja osoba unutar HDZ-a, koju će iznjedriti članstvo.”

Potpredsjednik HDZ-a Darko Milinović je otvoreno kritizirao Andreja Plenkovića i njegovu kandidaturu za šefa te stranke. “Dvjesto tisuća članova HDZ-a izabrat će pravog domoljuba i HDZ-ovca, nekog tko je 20 godina krvario za stranku”, kazao je Milinović.

Milinović je kazao da će njegova izborna jedinica vidjeti ko su sve kandidati za predsjednika te odlučiti hoće li ići i sa svojim kandidatom. Nije precizno odgovorio na upit je li Plenković njegov izbor ili ne, kazavši kako Plenković ima karakteristike potrebne za predsjednika HDZ-a.

Zlatko Hasanbegović je rekao da će biti za svakog onog kandidata za predsjednika HDZ-a koji će u svom programu, osim bitnih stvari, biti i protiv naziva Trga maršala Tita.

Potpredsjednik stranke Josip Bilaver kazao je da je skloniji da se predsjednik stranke izabere po načelu “jedan član, jedan glas”, o čemu će danas odlučiti na najvišim tijelima stranke.

Sanja Putica misli da u stranci imaju dovoljno kvalitetnih ljudi koji mogu pobijediti SDP i lijevu koaliciju na budućim vanrednim parlamentarnim izborima.

Izvor: Al Jazeera i agencije