Novi predsjednik Brazila Jair Bolsonaro položio zakletvu

Novi predsjednik Brazila je i simpatizer američkog predsjednika Donalda Trumpa (EPA)

Novi predsjednik Brazila, ultradesničarski orijentisan Jair Bolsonaro, položio je zakletvu prvog dana Nove godine, javlja Reuters.

U svom govoru, nekadašnji kapetan brazilske vojske, obećao je da će se boriti protiv korupcije i nasilnih zločina.

Bolsonaro je, kako navodi Reuters, na vlast došao na talasu ogromnog nezadovoljstva birača zbog političke korupcije, ogromne stope kriminala i opadajuće ekonomske moći zemlje.

On je prvi desničarski predsjednik Brazila od vojne diktature prije tri decenije, čiji je otvoreni simpatizer.

Zaokret u vanjskoj politici

Bolsonaro, kojem su 63 godine, prošao je put od marginalnog kongresmena do lidera od kojeg mnogi Brazilci očekuju da suzbije sveprisutnu korupciju i nasilje, navodi Associated Press.

Novi predsjednik Brazila je i simpatizer američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je na njegovu inauguraciju poslao državnog sekretara Mikea Pompea.

Bolsonaro je izazvao veliku pažnju izjavom da će premjestiti brazilsku ambasadu u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalem, čime je najavio veliki zaokret u vanjskoj politici zemlje, koja će se umnogome naslanjati na SAD.

Hina prenosi da trećinu njegovog kabineta čine bivši vojni oficiri, svi pristaše vojnog režima koji je bio na vlasti od 1964. do 1985. godine, prije uspostave građanske vlasti.

Izvor: Agencije