Novi požar u švedskom izbjegličkom centru

Širom države provode se istrage sumnjivih požara, poput onog u staroj školi u Onsali, predviđenoj za prihvat izbjeglica (EPA)

U švedskom gradu Munkedalu, u zapadnom okrugu Vestra Jotaland, jutros je u izbjegličkom centru izbio požar, četvrti po redu za posljednjih osam dana u sličnim centrima, a policija pretpostavlja da bi mogao biti podmetnut, javljaju agencije i lokalni mediji.

„Požar nije izbio sam od sebe“, rekla je predstavnica regionalne policije Anki Larsson za dnevnik Geteborgs Posten, a prenose RIA Novosti. Dodala je kako niko nije povrijeđen.

Agencija TASS navodi kako je plamen izbio u jednom krilu, nakon čega je 14 izbjeglica premješteno u glavnu zgradu tog centra.

Osim problema zbog gušenja od dima nema ozbiljnije povrijeđenih, a policija je mjesto incidenta blokirala i započela istragu, prenose agencije.

Kako navode lokalni mediji, hitne službe su pozvane u 4:00 sata, a vatrogasci su se pet sati borili sa vatrenom stihijom.

Dodaje se kako će policija na mjesto događaja tokom dana poslati forenzičare kako bi otkrili mogući uzrok požara.

Požar u Munkedalu je četvrti za posljednjih osam dana, a tokom godine ukupno je više od 10 požara izbilo u centrima za smještaj izbjeglih, podsjećaju RIA Novosti, dodajući da je ove godine Švedska u kojoj živi oko 9,5 miliona ljudi, prihvatila više od 95.000 izbjeglica.

Apel za pomoć

Širom države provode se istrage sumnjivih požara u staroj školi u Onsali (južno od glavnog grada Gothenburga), predviđenoj za prihvat izbjeglica, te dva centra  u Ljungbyju i Arlovu na jugu države

Premijer Stefan Lofven rekao je kako bi moglo stići do 150.000 ljudi, što je najveći broj izbjeglica po broju stanovnika u Europi.

Švedska Agencija za migracije i izbjeglice (Migratiosverket) nedavno je poslala apel na državnom nivou lokalnim vijećima i kompanijama da pomognu u osiguravanju izbjeglica jer se bliži zima.

Općina Umea na sjeveru Švedske jučer je objavila kako ne planira objelodaniti gdje će smjestiti 150 izbjeglica, upravo iz straha od mogućih sličnih napada.

„Nakon prošlosedmičnih incidenata na jugu Švedske, mislim da nije uredu objaviti adrese. Postoji rizik da nasilnici odluče i ovdje spaliti smještaje za izbjeglice“, kazala je Wea Klingfors, direktorica gradskog vijeća socijalnih službi.

Izvor: Agencije