Novi potresi na kineskim berzama

Vrijednost kineskih dionica pala je dodatnih 7,63 posto u utorak, nakon što su dionice jučer pale devet posto, zbog čega je prvi radni dan u sedmici za globalne berze nazvan  “crni ponedjeljak”.

Shanghai Composite pao je više od 40 posto u odnosu na juni ove godine. Time su izbrisani svi ovogodišnji dobici.

Masovni gubici na svjetskim berzama došli su nakon odluke Kine da devalvira juan ranije ovog mjeseca i izazvali strahove da je druga najveća ekonomija u svijetu pod ozbiljnim pritiskom.

Reporter Al Jazeere Adrian Brown javio je iz Pekinga da je Vlada Kine pokušala ohrabriti investitore investirajući državna sredstva na berze i dozvoljavajući penzionim fondovima da kupuju dionice, ”ali sve što je Vlada do sada pokušavala je propalo”.

Peti put od novembra prošle godine Centralna banka je srezala ključnu kamatnu stopu na 4,6 posto.

Oporavak evropskih berzi

Evropske berze su se jutros oporavile uprkos novom potonuću kineskih akcija.

Londonski indeks FTSE 100 porastao je 1,64 posto na 5.995,50 poena, frankfurtski DAX 30 1,69 posto na 9.810,40 poena, a pariski CAC 40 1,57 posto na 4.452,30 poena, prenosi AFP.

“Evropske berze blago su se oporavile nakon jučerašnjeg ‘crnog” ponedjeljka. Takvo kretanje akcija je, međutim, možda kratkog daha, budući da su dionice u Kini nastavile da tonu”, navodi Markus Huber, analitičar brokerske kuće Peregrine & Black.

Šangajski indeks je danas pao 7,63 posto, dan nakon što je zabrinutost u pogledu slabljenja kineskog privrednog rasta izazvala najveći dnevni pad akcija od 2007.

Šangajski kompozitni indeks pao je 244,94 poena na 2.964,97 poena, a šenšenski kompozitni indeks 7,09 odsto ili 133,39 poena na 1.749,07 poena.

Kineska komisija vrijednosne papire (CSRC) saopštila je da će državna Korporacija za finansiranje (CSF), koja je zadužena da u ime Vlade kupuje državne obveznice, imati dugoročnu ulogu u podršci berzi, ali neki investitori su skeptični da će to biti dovoljno da podrži tržište.

Strah od usporavanja ekonomije

Glavni razlog za to što je pad vrijednosti kineskih dionica izazvao tržišne potrese u azijsko-pacifičkoj regiji, gdje se nalazi većina kineskih trgovinskih partnera, je ”strah da je usporavanje kineske ekonomije veće nego što Vlada govori”, javio je Brown.

U ponedjeljak, cijena nafte, prvi put od 2009. godine, pala je ispod 40 dolara, zbog stanja kineske ekonomije.

Dionice na Wall Streetu pale su za 1.000 poena u samo nekoliko minuta nakon otvaranja.

Azijska tržišta pretrpjela su masivne gubitke, a po otvaranju i glavni evropski indeksi.

Više od 300 najvećih evropskih kompanija čijim se dionicama trguje na evropskim i svjetskim berzama u ponedjeljak je izgubilo 400 milijardi eura u vrijednosti dionica.

Vrijednosti dionica u Londonu, Parizu i Frankfurtu naglo su izgubile na vrijednosti najviše zbog strahovanja od usporavanja ekonomskog rasta u Kini.

Izvor: Al Jazeera i agencije