Novi poreski zakoni u Srbiji

Misija Međunarodnog monetarnog fonda je u Srbiji kako bi razmotrila eventualan aranžman sa tom zemljom.

Ministarstvo finansija objavilo je da namjerava promijeniti poreske zakone preko kojih će biti ostvarene budžetske uštede od skoro 150 miliona eura.

S druge strane, kako izvještava Al Jazeerin reporter Marko Subotić, poreske reforme će pogoditi i građane koji su vlasnici više od jedne nekretnine.

Veći nameti bogatima

Pet novih poreskih zakona Ministarstvo finansija stavilo je na sto. Cilj je reforma poreskog sistema, uštede, ali i veći nameti za bogatije.

Svi koji u Srbiji imaju više od jedne stambene nepokretnosti, čija je tržišna vrijednost veća od 50.000 eura, morat će plaćati dodatni porez.

“Ukoliko je druga nepokretnost koju neko ima, ne ona u kojoj taj neko stanuje, vredna 100.000 evra, kada se izračuna ceo porez dobije se godišnja obaveza od 225 evra”, pojašnjava Milica Bisić, pomoćnica ministra finansija.

U Ministarstvu finansija tvrde da nije u pitanju uvođenje bilo kakvog ekstra poreza, već da je riječ o postizanju pravednosti u obračunavanju poreza

Manji porez na zarade

Ministarstvo finansija će smanjiti porez na zarade sa 12 na 10 posto, dok će povećati neoporezivi dio zarade.

Na taj način privreda će uštedjeti blizu 20 miliona eura godišnje.

S druge strane, stopa doprinosa za penzioni sistem se povećava, čime će biti rasterećen budžet, ali će zato dotacije opštinama biti smanjene za skoro 10 posto.

“Jesenas su nam smanjili pare, jer imamo velike prihode po osnovu poreza na zarade, a sada nam smanjuju porez na zarade”, kaže Saša Paunović, predsjednik opštine Paraćin.

“Opštine će se svesti na pokoje krečenje škole, plaćanje osnovnih troškova… Neće biti nikakvih investicija u infrastrukturu”, dodaje Paunović.

Gubitnici

Srbija će izmjenom poreskih zakona uštedjeti blizu 150 miliona eura, a za još toliko će morati smanjiti rashode, jer su prihodi u budžetu manji od očekivanog.

Novinarka beogradskog nedjeljnika NIN ocjenjuje da su ovo iznuđeni potezi, očito napravljeni uoči dolaska MMF-a, kako bi se poboljšali prihodi budžeta.

“Koliko ja vidim, najveći gubitnici će biti lokalne samouprave, kojima se dobar deo prihoda uzima od poreza na zarade”, kaže Katarina Preradović.

Misija MMF-a u srijedu u Beogradu počinje češljati papire Ministarstva finansija i provjerava koliko su održive tvrdnje zvaničnika da je Srbija izašla iz recesije i da očekuje privredni rast od dva posto u ovoj godini.

Izvor: Al Jazeera