Novi poljski premijer Mateusz Morawiecki

Morawiecki je poznat po tome što se zalaže za socijalnu politiku (EPA)

Zamjenik premijera i ministar financija Mateusz Morawiecki zamijenit će Beatu Szydlo na čelu poljske konzervativne vlade, objavila je stranka na vlasti Pravo i pravda, a prenosi AFP.

Glasnogovornica stranke Beata Mazurek objasnila je da se treba suočiti s novim zadacima u oblasti vanjske i unutarnje politike.

Premijerka Szydlo predala je ostavku Političkom odboru vladajuće stranke, koji ju je prihvatio, rekla je glasnogovornica novinarima.

Odbor je za funkciju premijera predložio Morawieckog.

“Posljednji su mjeseci donijeli brojne važne promjene u unutarnjoj i međunarodnoj politici”, rekla je Mazurek.

Komentatori smatraju kako se vladajuća stranka planira više usmjeriti na gospodarske politike u bliskoj budućnosti, u čemu može biti korisno financijsko iskustvo Morawieckog.

S povećanjem zadataka u njihovom velikom planu promjena nastupila je potreba korigiranja sastava Vlade, prenosi AFP.

Glasnogovornica je rekla i da bi Szydlo trebala ostati u vladi na mjestu zamjenice premijera. Agencija PAP navodi da bi druge promjene u Vladi trebale nastupiti u siječnju.

Zalaže se za socijalnu politiku

Budući poljski premijer Mateusz Morawiecki (49) bivši je bankar. Studirao je povijest na Sveučilištu u Wroclawu te ekonomiju i pravo u Sjedinjenim Američkim Državama, Njemačkoj i Švicarskoj.

Godine 2015. odbacio je unosno mjesto predsjednika Bank Zachodni WBK i ušao u vladu stranke Pravo i pravda kao ministar za razvoj i zamjenik premijera. Prošle godine preuzeo je portfelj financija.

Poznat je po tome što se zalaže za socijalnu politiku.

“Potcjenjivanje uloge države u izgradnji suvremene gospodarske arhitekture grijeh je i apsolutna pogreška”, izjavio je u nedavnoj raspravi o evoluciji zemlje nakon pada komunističkog režima 1989. godine.

Vrlo se kritički osvrnuo na svoje liberalne prethodnike. Taj se dobar govornik zalaže za ulaganja i inovacije, financirane proračunskim uštedama i povišenjem prihoda. On od Poljske želi stvoriti silu visokih tehnologija do 2030. godine.

‘Poljski san’ novog premijera

“Poljski san”, o kojemu govori i koji pokušava ostvariti posredstvom “plana Morawiecki”, sastoji se prije svega od jednake dostupnosti temeljnim dobrima, radu i stanovanju za sve Poljake, a to mu je prilika da optuži elite da nisu pružile jednake mogućnost svima.

On također potpisuje socijalni program Vlade, financijski vrlo težak, uz dječji dodatak nakon drugog djeteta od 115 eura po djetetu, sniženje dobi umirovljenja, povrat novca za lijekove starijim osobama, povišenje plaća itd.

Morawiecki drži da je uloga njegovog ministarstva osigurati potrebne fondove, posebice bespoštednom borbom protiv fiskalnih krađa.

“Vodit ćemo bespoštednu borbu protiv kriminalaca i mafijaša uz pomoć tehnologija 21. stoljeća”, obećao je u razgovoru za list Gazeta Polska.

Morawiecki je oženjen i otac četvero djece, ljubitelj nogometa i stolnog tenisa. Govori engleski, njemački i ruski.

Izvor: Agencije